Palik László kisfia #br# súlyos beteg

2011. 01. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megszólalt a pár hónapja eltűnt Palik László. Mióta családjával elhagyták az országot és Ausztráliába költöztek, azóta találgat a bulvár és a közönség, vajon mi történhetett. A lehető legfantasztikusabb történetek hagyják el a sajtósok tollát/klaviatúráját arról, hogy a sportember és tévés talán adósságai elől menekült ilyen messzire, de Marsi Anikó egészségi állapotával is kapcsolatba hozták a hosszúra nyúlt vakációt.

Nemrégiben Palik legjobb barátja, Héder Barna is megszólalt, de talányos fogalmazása nem sokkal vitte előrébb az ügyet. Most azonban az RTL Fókusz című műsorában maga az érintett, Palik szólalt meg, hogy eloszlasson minden tévhitet. Elmondása szerint orvosuk tanácsára fia betegsége miatt költöztek el melegebb éghajlatra.

A kis Palik Vilmosnál a krupp, azaz Laryngitis subglottica nevű betegséget diagnosztizálták, mely egy súlyos alsó és felső légúti fertőzést takar. Ez egy nehézlégzést, fulladást okozó megbetegedés, mely általában éjszaka, váratlanul a betegre törő légzési nehézségek formájában száraz, ugató köhögés kíséretében jelentkezik a gyerekeknél. A betegség enyhébb formája viszonylag gyakori és gyógyszerekkel jól kezelhető, de esetenként súlyos, életveszélyes rohammal jelentkezik. A kis Vilmosnál ez gyakran előfordult, súlyos rohamokba fordulva, így nem lehetett a megoldást halogatni. A betegség kinőhető, de az orvosok szerint Vilmosnak könnyebben menne, ha egy telet kihagyna, ezért választotta a házaspár Ausztráliát.

Palik végül azzal fejezte be az interjút, hogy már nem maradnak sokáig, hiszen Vilike egyre jobban van, négy hónapja rohama sem volt, de mindenképpen kivárják, amíg biztosak lehetnek benne, hogy már nem lesz több baj a betegséggel.

A krupp a csecsemőket és kisgyermekeket veszélyezteti legjobban, mert a csöppségek légutainak keresztmetszete kicsi, és a legapróbb gyulladás is veszélyesen összeszűkítheti –kvázi fojtogathatja – őket. A betegséget 12-14 éves korukra növik ki a gyermekek: eddigre egyrészt immunrendszerük védettséget nyer a kruppot előidéző vírus ellen, másrészt légcsövük keresztmetszete megnő.

Bővebb információ a Kruppról ITT elérhető.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top