Irány a gőz!

2009. 04. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szaunázásnak számos előnye van: erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, segít megelőzni a légúti megbetegedéseket, felgyorsítja az anyagcserét, ami segíti a salakanyagok távozását, méregtelenít, tisztítja a pórusokat, izomlazító és stresszoldó hatása is van.

Nem minden szauna egyforma. Nézzük a leggyakoribb típusokat: Bioszauna: Nem más, mint a klasszikus szaunázás vérkeringés-kímélő fajtája. A levegő dúsítására használhatunk például gyógynövényekből nyert illóolajokat, és fényterápiával is remekül kombinálható. Az ilyen szauna hőmérséklete 45-60°C, páratartalma pedig 40-60%.
Bioszauna
Finn szauna: A lényeg, hogy szaunázás után mártózzunk meg a hideg vizes medencében. Ezáltal felélénkül vérkeringésünk, erősödik az immunrendszer, pórusaink kitágulnak, a bőrből és a szervezetből pedig távoznak a méreganyagok. E típus hőmérséklete nagyon magas, 80-100°C, páratartalma alacsony.
Finn szauna 
Gőzfürdő: Magas páratartalma pihentető klímát teremt, amely felüdít és ellazít. Használatával kezelhető az asztma, a reuma, a rekedtség, az izomfájdalmak és egyes keringési zavarok is. Hőmérséklete 50-55°C, a páratartalom pedig 70-100%.
Gőzfürdő

Infraszauna: Az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevésbé terheli a szervezetet. Az infravörös hőforrás ugyanis nem a levegőt melegíti fel, hanem a testünket, ezáltal alacsonyabb hőmérsékleten izzadunk, így hatása sokkal mélyrehatóbb. Tisztítja és tonizálja a bőrt, javítja rugalmasságát, emellett pedig csökkenti a stresszt és a fáradékonyságot. Hatékony fájdalomcsillapító, sőt: a narancsbőr enyhítésére is remekül használható. Az ilyen szauna hőmérséklete 35-55°C, páratartalma pedig 40-60%.

Infraszauna

Kaldárium: E fura név vizes fürdőhelyiséget, izzasztókamrát takar, és a klasszikus római fürdőkben használt berendezések egyike. Az alacsony hőmérséklet és magas páratartalom miatt sokkal kevésbé megerőltető a szervezet számára, mint a klasszikus szauna. A hőmérséklet 40-50°C, a páratartalom pedig 70-100%.

Kaldárium

Laconium: A finn szauna hűvösebb változata. Testünk rövid idő alatt annyira felhevül, hogy az intenzív izzadás során a méreganyagok távoznak a szervezetből. Az ilyen szauna hőmérséklete maximum 55°C, páratartalma pedig minimális.

Laconium
Végül pedig nézzük a szaunázás tíz alapszabályát: 1. Mindig szánjunk elegendő időt – legalább két órát – a szaunázásra. 2. Egyszerre csak 8-10 percet töltsünk a kabinban, majd menjünk ki 5-10 percre „hűsölni”. 3. Ne együnk, igyunk közvetlenül szaunázás előtt, utána viszont igyunk sok folyadékot – lehetőleg ásványvizet. 4. Szaunázás előtt mindig tusoljunk, vagy csobbanjunk egyet a medencében. 5. Ne vigyünk be a szaunába ékszert vagy órát. 6. Mindig vigyünk magunkkal törülközőt, amire ráülhetünk. 7. Ha száraz a levegő, növeljük a páratartalmat a kövek locsolásával. 8. Ha már eléggé felforrósodtunk, hűtsük le magunkat zuhanyozással, vagy ússzunk egyet a medencében. 9. Amikor visszamegyünk a szaunába, a levegő legyen nedvesebb, mint először. 10. A szaunázás után töröljük magunkat szárazra és mindig hagyjunk elegendő időt a lehűlésre – így amikor felöltözünk már nem lesz izzadt a testünk. Kellemes szaunázást mindenkinek!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top