Itt egy csecsemő!

2009. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Először is egy külön kis zúg kell neki, vagy legalább egy csendes sarok, ágyacskával Egyelőre még nem mozog, forgolódik – egy ágynyi hellyel megelégszik, de az viszont csak az övé legyen.

Kell valami alkalmas edény, amit csak az ő fürösztésére használnak. Legyen egy kis polc az ágya közelében, amelyen csak az ő mindennapi életéhez szükséges dolgok vannak, hintőpor, olaj, habfürdő, hajkefe, hőmérő, stb. Külön legyenek a ruhácskái, és az etetéshez használt eszközei is.

Ez így elmondva valahogy természetesnek, magától értetődőnek hangzik, de mégsem árt, ha a szülők jó előre gondolnak rá. A legfontosabb, hogy a kicsit megóvjuk mindenféle betegségtől, s ennek első és leglényegesebb feltétele a tisztaság.

Az egy-két hetes csecsemő még igen gyenge és érzékeny, ezért kell számára egy biztos zugot teremteni, ahol aránylag védve van a környezetéből esetleg őt érő káros hatásoktól. Ennek a kis zúgnak a védőfalát pedig – a szülői szeretet és gondosság mellett – a legnagyobb tisztaságnak kell alkotnia.

A család legújabb tagja nemcsak helyet kér a maga számára, hanem talán még inkább – időt. Rengeteg a gyermek körüli teendő, és a sokféle aprómunkát úgy kell elvégezni, hogy megfelelő mennyiségű idő jusson a pihenésre is.

Minden munka jó elvégzésének az alapja a jó szervezés és időbeosztás. Jelen esetben az időbeosztás nemcsak a munka megfelelő elvégzésének előfeltétele, hanem a rendszeres élet kialakításának segítségével egyben a gyermek nevelésének kezdete is.

Bizony megváltozik az édesanya napi életrendje. Addig a munka otthoni része a dolgozó mama számára a reggeli készülődés és az esti tennivaló volt. Most azonban a munka sűrűje a nap középső részére tevődik át: a reggeli az első szopással kezdődik, a takarítással, rámolással, főzéssel és a déli szopással éri el a csúcspontot, majd a délutáni tennivalók és az esti fürdetés után az utolsó szoptatással fejeződik be.

A szopások közötti időben módot kell találni a pihenésre, alvásra is. A lényeg az, hogy a gyermek körüli mindennapos teendőket rendszerbe foglalva, egyenletesen osszuk el a nap folyamán. A napi életrend váza a pontos időközökben végzett szoptatás. Ha az étkezési időpontokat rendesen megtartja az édesanya, és a kicsi húsz-huszonöt percnél nincs tovább mellen, akkor jut idő a többi tennivaló elvégzésére és a pihenésre is.

Nagyon fontos, hogy a munkát a szülők a szerint csoportosítsák, ahogy az apa segítséget tud hozzá nyújtani. Az édesanya a szülést követő hat-nyolc hétig még a szülés utáni lábadozás állapotában van. A terhesség és a szülés idején bekövetkezett változások rendeződéséhez kb. ennyi idő, kell.

Ez idő alatt, a nagyobb testi megerőltetéssel járó munkákhoz feltétlenül szükség van az apuka segítségére is. Nehéz időszak ez, de sajátos hangulata sosem tér vissza a baba és a mi életünkben. Akár mennyire is teli vannak aggodalommal, bizonytalansággal, féltéssel ezek a hetek, mindannyian mosolyogva fogjuk felidézni ezt az időszakot.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top