Ízek, hangok, illatok

2009. 05. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbben azokra a dolgokra emlékeznek, amit láttak vagy hallottak. Gondolj arra, amit ma reggelire ettél. Érzed minden egyes étel illatát? Ez a szaglási memória. Ha reggeli után elmentél, emlékszel az útvonalra? Voltak fák vagy házak, vagy mindkettő az út valamelyik oldalán? Ez a vizuális, vagy látási memória.

A jó vizuális memória azt jelenti, hogy a legjobban a látott dolgokra emlékszel, például egy szoba elrendezésére, vagy egy kép részleteire. Jobban tudsz tanulni, ha olvasol, vagyis látod a szavakat. Ha jó hallási memóriád van, jobban tudsz a hallott dolgokra, dallamra vagy beszédre emlékezni, mint a látottakra. Jobban tudsz tanulni hallás után, vagy úgy, hogy hangosan olvasol.

Emlékszel a tegnapi beszélgetéseidre? Ez lenne a verbális memória, (szavak, szövegek).

Milyennek érezted a tejes dobozt, vagy a lekváros üveget a kezedben? Ez lenne a tapintási memória. Emlékszel arra, hogy lenyomtad a kilincset, vagy csak úgy belökted az ajtót, hogy kinyíljon? Ez a mozgási memória. Milyen érzéseid voltak a nap folyamán? Boldog voltál? Szomorú? Ideges, vagy talán izgatott? Ez az érzelmi memória.

Miért felejtünk? Ahhoz, hogy valami a memóriában megmaradjon, erőteljesen be kell vésni. Más szóval, erősen kell rögzíteni. Néha azt hisszük, hogy elfelejtettünk valamit, amikor valójában meg sem tanultuk igazán. A gyenge rögzítés rendszerint a figyelem hiányának következménye. Amikor valaki azt mondja: „nem emlékszem ennek az embernek a nevére”, ez gyakran azt is jelenti, hogy nem figyelt igazán, amikor a nevet hallotta.

A figyelem hiányát több dolog is okozhatja, mint például az érdeklődés hiánya, vagy hogy más dolgokra koncentrálunk.

Még ha egy információ jól be is vésődött és elraktározódott, akkor is elfelejthetjük, ha nem használjuk, vagy ritkán hívjuk elő. Így távolítja el agyunk a hulladékot. Ha emlékezni akarsz a már egyszer megtanult dologra, rendszeresen fel kell frissítened azokat.

Érzelmi problémák nagyon gyakran bukáshoz vezethetnek egy vizsgán. Nem tudnak a tanulók kellő figyelmet szentelni a tanulmányaiknak, ha személyes gondjaikra kell koncentrálniuk. A szerelem, az aggodalom, és a depresszió mind nagyon erős érzelmek, és megnehezítik, hogy más dolgokra figyeljünk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top