Ízletes és egészséges 2.

2008. 05. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kutatók által felvázolt dél-amerikai étrend az Azték, a Maya és az Inka birodalom jellegzetes alapanyagait, étkezési kultúráját foglalja magába, s abból az időből ered, mielőtt az európaiak megjelentek volna a távoli kontinensen.

Latin-amerikai étrend alapja:

Hasonlóan a mediterrán étrendhez, a hagyományos dél-amerikai ételek sem tartalmaznak telített zsiradékokat. De ez utóbbi legfontosabb alapanyagai közé nem a gabonafélék, hanem a kukorica és a bab tartoznak. Ehhez az étrendhez ajánlott minden nap meginni valamilyen alkoholt – természetesen ebben az esetben sem szabad túlzásba esi!

Kinek ajánlott:

Mindazok, akik nagyon szeretik a rizst és a babételeket, illetve a sokáig elálló gyümölcsöket, zöldségeket (például a tököt vagy az ananászt) élvezettel fogják fogyasztani a latin konyha ételeit. Különösen ajánlott az étrend azok számára, akik liszt-érzékenyek.

Kinek nem ajánlott:

A babételek könnyen képezhetnek a bélrendszerben szeleket, ezért azok, akik erre hajlamosak, inkább kerüljék a latin konyhát – vagy legalábbis ne egyenek sokat. Az ételek általában erősen fűszeresek, csípősek, akik szervezete ezt nehezen bírja, ne próbálkozzanak a latin konyha remekeivel.

Fogyasztható alapanyagok:

Minden étkezéshez: gyümölcs, bab, gabonafélék, zöldségek, gumós termények. Naponta: hal, kagyló, növényi olajok, baromfi és tejtermékek. Hetente: húsfélék, édességek, tojás. Tilos fogyasztani: Elsősorban a cukrot kell elfelejtenie annak, aki ezt az étrendet választja. Bár a tejtermékek szerepelnek a listában, kerülni kell ezek túlzott fogyasztását is. A sajt manapság a latin konyha egyik legközkedveltebb étele ugyan, de ez nem volt része a hagyományos étrendnek, ezért lehetőleg ne együnk belőle sokat.

Szakemberek véleménye:

A különböző dél-amerikai országban az étkezési szokások is eltérőek. Vannak helyek, ahol naponta – a nálunk is megszokott – három fő étkezés a jellemző, más helyeken minden nap csak egyszer esznek kiadósabban. Az orvosok ez utóbbit tarják egészségesebbnek, véleményük szerint lehetőleg napközben együnk, kerüljük a késő esti dúsabb vacsorákat.

A hagyományos latin konyha egyik fő eleme a chilli, amely segít elégetni a szervezetben a felhalmozódott zsiradékot. Másik jellegzetessége ennek a konyhának, hogy minden étkezést gyümölccsel fejeznek be.

A hagyományos latin étrend eltűnőben van, „nyugatiasodik”, például egyre több húsételt készítenek. Aki az egészsége érdekében szeretne áttérni a dél-amerikai étkezési szokásokra, az ragaszkodjon az ősi hagyományokhoz, bármennyire is ízletes „új típusú” húsos, sajtos recepteket közöljenek a szakácskönyvek!

Kapcsolódó anyagok:

$$406$$

$$408$$

Kapcsolódó fórum:

$$f1646$$

$$f26$$

$$f864$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top