Ízletes, ötletes és a pénztárcád is kíméli!

2011. 04. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Továbbá elkészítése nem veszi el a fél napodat, és mesterszakácsnak se kell lenned, hogy a jól ismert ízeket új köntösbe csomagold, majd begyűjtsd a dicséreteket.  

Mi tagadás, időmnek minimális részét töltöm a konyhában, legtöbbször kávé fő a tűzhelyen, a sütőt pedig mondhatni szökőévenként izzítom be. Néhanapján azonban rám tör a süthetnék, főzhetnék. Ilyenkor egészen odáig merészkedek, hogy a már meglévő repertoáromat is hajlandó vagyok új ételekkel bővíteni. A fő szempontok azonban nagyjából ugyanazok: az étek viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető legyen, na meg a pénztárcámat se erőltesse meg nagyon.

Valószínűleg a közelgő húsvét hatására a minap is elkapott a konyhatündérkedési láz. Eszembe is jutott, édesanyámnak van egy tuti jó piskótaszendvicse, mi lenne, ha megcsinálnám? Jelentem, sikerült, mindenki túlélte, aki evett belőle, sőt még repetát is kértek! Gyanítom, a közeljövőben jó néhányszor legyártom majd a sós finomságot, amit akár vendégeknek is felszolgálhatunk, például húsvétkor. Ha pedig már ennyit beszéltem róla, jöjjön, hogyan készül a csodapiskóta, melyet kezdőknek és profiknak egyaránt ajánlok.

Piskótás szendvicstekercs:

Hozzávalók:

A piskótához:

6 tojás

1 mokkáskanál őrölt bors

1 csipet só

6 ek. liszt

6 ek. tej

 

A töltelékhez:

1 vajkrém (lehet kenhető sajt is)

2 paradicsom

1 TV paprika

1 cs. lapka sajt

2 fej közepes méretű vörös- vagy lilahagyma

10-20 dkg sonka

Elkészítés:

A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől. A sárgájába beleteszem az őrölt borsot, az egy csipet sót, a 6 kanál lisztet és a 6 kanál tejet.

A tojásfehérjéket felverem (érdemes ebbe is tenni egy kis csipet sót, hogy keményebb legyen a habja), majd összekeverem a sárgájából készült masszával.

Nagy méretű tepsiben sütöm ki, olyan sütőpapírt téve alá, amit nem kell megvajazni.

Ha kisült, a piskótát a sütőpapírral együtt feltekerem, és megvárom, míg kihűl, majd kitekerem a sütőpapírból és megtöltöm, úgy hogy először a vajkrémmel kenem meg (jó vastagon, az egész dobozzal), majd a többi hozzávalót teszem bele, és végül visszatekerem a piskótát. Természetesen a töltelék alkotóelemei egyéni ízléstől függően változhatnak, én például sonka helyett tarját használtam.

Miután megtöltöttem a piskótát, alufóliába csomagolva egy fél napra hűtőbe kell tenni, hogy összeálljon benne a töltelék, és hogy összeérjen az íze.

Mint már utaltam rá, kezdőként is könnyedén elkészíthető étel, és nem töltöttem a fél napom a konyhában, hiszen a piskótát pillanatok alatt össze lehet hozni. Amíg sül (nálam ez olyan 20-25 perc volt), addig fel lehet aprítani a tölteléket. Kihűlni is viszonylag gyorsan kihűlt, így az első tojás felverésétől a hűtőbe rakásig olyan 2 óra telt el, ami közben még kényelmesen el is tudtam mosogatni. Ami pedig a móka anyagi oldalát illeti: a végösszeg nagymértékben függ attól is, hol szerezzük be a hozzávalókat, illetve, hogy a közismertebb, drágább márkákat vesszük-e. Nem fogom tételesen leírni, hogy én mit mennyiért vettem, de annyit elárulok, hogy a nagy bevásárlóközpontokat részesítettem előnyben, és a piacra is tettem egy sétát. Így a piskótás szendvicsemet sikerült 1200Ft-ból kihozni. Nem is olyan rossz, tekintve, hogy a végeredmény nem csak ízletes, de kiadós is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top