Jaj, a hátam!

2011. 02. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mikor őseink két lábon kezdték róni útjukat, valószínűleg nem sejtették, hogy ennek számos előnye mellett meglesznek a maga hátrányai is, köztük a hátfájás. Hátunk alsó részén ugyanis egy gerinchajlat alakult ki, ami segít ugyan egyensúlyunk megtartásában, ám hajlamossá tesz minket a hátfájásra, valamint a hátsérülésekre.

Modern, civilizált életünk pedig még csak további olaj a tűzre. Görnyedünk a számítógép előtt, a volán mögött, a gyárak futószalagjai mellett. Gerincünk szépen lassan felveszi ezt a pozitúrát és bizony nem hálás érte, fájdalommal jelzi, hogy nem tetszik neki. Emellett keveset is mozgunk, hátunk izmai elgyengülnek, bizonyos értelemben visszafejlődnek. Nem képesek megtartani a gerincet, és ha még ennek tetejében teszünk egy rossz mozdulatot, máris nyilall a fájdalom.

Tovább fokozza a hátfájás kialakulásának a kockázatát, hogyha a kevés mozgás, görnyedés mellé még a testsúlyunk is felette van a kívánatosnak. Nem egy-két kilóval, hanem sokkal. Tulajdonképpen nem bírjuk el saját magunkat, ami ellen hátunk fájdalommal tiltakozhat.

 

Ám még ha a fenti feltételek nem érvényesek is ránk, akkor is fájhat a hátunk. Például ha munkánk során nagy súlyokat kell emelni. Esetleg egyszerűen csak túl sokat idegeskedünk, aminek a következtében megfeszülnek az izmaink, és fájdalmat érzékelhetünk, például a hát felső vagy a nyak hátsó részén, ami továbbfejlődve fejfájásban teljesedhet ki.

Mint minden egészségügyi panaszra, a hátfájásra is érvényes, hogy tőlünk telhetően próbáljuk megelőzni a kialakulását. Így ügyeljünk a helyes testtartásra, amikor is gerincünk felveszi a normális görbületeit, vállaink hátratolódnak, hasunk behúzódik, a mellkasunk kiemelkedik és a fejünk felemelkedik. Ülés közben se engedjük meghajlani a hátunkat, de ha mást nem is, akkor annyit tegyünk meg hátunk és gerincünk egészségéért, hogy rendszeres időközönként felállunk, kinyújtózunk, mozgunk egy kicsit.

Apropó mozgás. A rendszeres testmozgás csökkenti a hátfájás kialakulásának az esélyét, illetve bevethető a fájdalom ellen is. Ha már régóta száműzve van életünkből a torna, akkor eleinte csak könnyedebb mozgásra vállalkozzunk, és a sérülések, balesetek elkerülése végett egyeztessünk előtte szakemberrel. Ennek következtében egész fizikumunk javul, valamint a plusz kilók is elkezdhetnek eltűnni rólunk, és így csökken a hát terhelése. Az úszás kiválóan erősíti a hátat, lehet még jógázni, vagy célzottan erre a területre erősíteni.

Ha a mozgás nem kikapcsoló, terápiás jellegű, hanem például egy nagy bevásárlásról van szó, akkor a vett holmikat úgy cipeljük, hogy mind a két kezünkben egyforma súly legyen. A hátitáskát ne félvállon hordjuk, hanem mind a kettőn, és úgy pakoljunk bele, hogy egyik oldalra se „húzzon”. Ha valami nehezebbet kell emelnünk, akkor tartózkodjunk a hirtelen mozdulatoktól, vagy ha az a tárgy túl nehéz, kérjünk segítséget.

 

Mint említettük, a hátfájás egyik gyakori oka a stressz. A mozgás kiválóan oldja a bennünk felgyülemlett feszültséget, de egy kellemes meleg fürdő (az izmokat is lazítja), egy masszázs is ugyanezt a hatást éri el. Továbbá a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk belső harmóniánk egyensúlyban tartásáért, hiszen ha bármilyen nyomelemből, ásványi anyagból vagy vitaminból hiányállapot lép fel, akkor felborítja szervezetünk működését, ami a közérzetünkre is rányomja a bélyegét, és így a ránk nehezedő nyomást is nehezebben bírjuk.

Végül, de nem utolsó sorban, ne legyintsünk, ha fáj a hátunk, hogy majd elmúlik. Igenis menjünk el vele az orvoshoz, ő felméri, hogy például egy húzódás, stressz vagy például gerincsérv áll-e a háttérben. Ennek megfelelően írja elő a kezelést, ami, ha még időben elkezdik, gyorsabb gyógyulást vagy az állapot romlásának lassulását vonhatja maga után.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top