Jaj, egy sógornő!

2008. 09. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha férjünknek fiú testvére van, a pozíciónk megegyezik a másik feleséggel. Ha előbb érkezett a családba, kissé nehezebb dolgunk van, hiszen őt már elfogadták a szülők. Ilyen esetekben a rivalizálás gyakori jelenség. Hol születik előbb a gyerek, ki lakik a szülőkkel egy fedél alatt, milyenek az anyagi viszonyok? A két fiú egymáshoz való kapcsolata is rányomja a bélyegét a feleségeik viszonyára. 

– Ma ott tartunk, hogy külön járunk az anyósomékhoz, mert elegem lett a gonosz beszólásaiból. Persze én vagyok a fúria, amiért nem hátulról támadok vissza, hanem nyíltan védekezem. Így próbálom elkerülni, hogy egyszer elveszítsem a fejem. A férjem neheztel rám emiatt, de nincs jobb ötletem – mesélte Katus, aki különben  hamar megszerette férje családja. Kedvelte férje öccsét is, de annak felesége egyszerűen nem vett róla tudomást. Amikor családi ünnepek alkalmával találkoztak, Katus udvarias volt vele, de érezte, hogy nem lesznek kebelbarátnők. Amikor Katuséknál megszületett az első unoka, a sógornő egyre elviselhetetlenebbé vált, megjegyzéseket tett anyaságára, a kicsi fejlődésére, a szülés nyomaira Katus hasán. Egy idő múlva, közös anyósukat is uszítani kezdte ellene. A két fiú nem vett észre semmit, de a helyzet egyre csak romlott.

Hát igen, életünk párja és az ő hugicája, különös kapcsolat. Nehéz megemészteni, hogy férjünknek egy másik nővel is egész életre szóló szoros köteléke van, ráadásul a közösen töltött gyerekkor rengeteg maradandó élménnyel párosul, amit nehéz „behoznia” egy felnőttkori kapcsolatnak. Ha fel is dolgozzuk a tényt, hogy nem sajátíthatjuk ki szerelmünket, előfordulhat, hogy a lánytestvért hasonló féltékenység mardossa. Főleg akkor, ha nincs mellette szerető társ. Egy másik történetet is elmesélnék, amelyben Panni éppen ebben a cipőben járt, de megpróbálta elfogadni a megváltoztathatatlant. Egyszerű trükköt alkalmazott:

– Nehezen, de összebarátkoztam a párom húgával, Noémivel, és amikor kisfiam született, időnként megkértem, hogy vigyázzon rá néhány órát.

Attól, hogy Panni a sógornője segítségére szorult, enyhült a köztük lévő kétes érzés. Panni hálás volt, és amikor Noéminek is kisbabája született, kölcsönösen segítettek egymásnak. Szinte barátnők lettek.

A fenti történetek két végletet mutatnak be, de a sógornővel való kapcsolat alakulását rengeteg egyéb tényező befolyásolja. Ha több testvér van egy családban, segíthet a jó viszony kialakításában, ha már van tapasztalatunk, és átéltük idősebb testvérünk választottjának beilleszkedését.  Persze minden család másképp fogadja be a kívülről érkezőket. Számít, hogy milyen a kapcsolat a szülőkkel, mennyire szoros a családi kötelék, milyen a gyerekek egymáshoz való viszonya, milyen otthon a hangulat, ki milyen értékeket hozott gyerekkorából. Szerencsés esetben nincs nagy ellentét, és kellő intelligencia birtokában, ha barátság nem is, de békés rokoni kapcsolat alakulhat ki a „lányok” között.

Ám az irigységgel és a rosszindulattal nehéz mit kezdeni: lehet mögöttünk szerető család, boldog gyerekkor, kiegyensúlyozott párkapcsolat, ha a fejünk tetejére állunk sem lesznek felhőtlenek a családi összejövetelek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top