James Bondok a történelemben

2011. 05. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

James Bond egy név, egy karakter, egy jellem, egy legenda. Vagy mégsem? Több nagyszerű színész is elmondhatja magáról, hogy már alakította a kivételes tehetséggel megáldott titkos ügynököt. De folyamatos viták folynak arról, ki volt a legjobb. Nézzük, ki mit tett le az asztalra!

Sean Connery

1962-ben Connery végképp beírta magát a mozi történetébe, mikor elfogadta James Bond szerepét. A Dr. No után, még tíz évig ő volt Őfelsége titkos ügynöke. A Dr. No-t követően még öt Bond filmben szerepelt: Oroszországból szeretettel (1963), Goldfinger (1964), Tűzgolyó (1965), Csak kétszer élsz (1967), Gyémántok az örökkévalóságnak (1971). Rajongótábora hatalmas és sokan a mai napig őt tartják a legjobb James Bond karakternek. Connery azonban ’71 után már ki akart törni a Bond imázsból, ezért nem vállalta el többé a szerepet.

  George Lazenby

Az 1939-ben született ausztrál szinészt tartják minden idők legérzékenyebb James Bondjának. Bár csak egy részben kapott lehetőséget, mégis a modellből lett színész kiváló tehetséggel alakította a 007-es ügynököt. Személye azóta is megosztó, hiszen sokan úgy gondolják, hogy nem lett volna képes több Bond-szerepet eljátszani, mások szerint viszont nagyszerűen mutatta be Bond sötét oldalát is az Őfelsége titkosszolgálatában 1969-ben. Ha ismerős az arca, az nem véletlen, hiszen ő volt a világ egyik legfoglalkoztatottabb férfi modellje, ő volt például „Marlboro Man”.

Roger Moore

Ő volt az, aki megmutatta, hogy James Bond nem csupán nagyszerű ügynök és ellenállhatatlan férfi, de a humora is kiváló. Ezenkívül hihetetlenül megragadta a közönséget, mivel a 007-est úgy formázta meg, mint egy valódi, kissé piperkőc, ám rendkívül sziporkázó angol arisztokratát. Alakítása nők millióit nyűgözte és nyűgözi le a mai napig. A Bond-rajongók őt tartják Connery megfelelő utódjának, bár sokak szerint nem volt jó ötlet, hogy még 57 évesen is eljátszotta Bond szerepét, de mások szerint éppen ideje volt már egy idősebb James Bondnak is megjelennie a színen.

  Timothy Dalton

Ő volt az első olyan Bond-karakter, aki komoly színészi előképzettséggel vágott bele a filmezésbe. A Royal Shakespeare Akadémián folytatta tanulmányait. Az általa megformált Bond Lazenby vonalát követi és néha megvillan a titkos ügynök sötét oldala. A karakter átformálásának társadalmi oka is volt, hiszen a hidegháború végén és az AIDS elterjedése miatt a világ nem volt kíváncsi bohókás James Bondokra. A karakter minden vívódása és rossz döntése által egyre közelebb került a nézőkhöz.

Pierce Brosnan

Sokan a legjólöltözöttebb Bondként tartják számon. Ő az a James Bond, aki igazán tudja viselni az öltönyt. Az ő megformálása áll legközelebb Fleming eredeti karakteréhez, így ő is hamar kultikus James Bond színésszé vált. Sokak szerint ő hozta vissza a moziba a Bond-rajongókat. A modern titkos ügynök karakterét  annyira megkedvelték a nézők, hogy még számítógépes játékokat is piacra dobtak Brosnan arcával és hangjával, melyek szintén nagyon sikeresek voltak.

Daniel Craig

Craig személye és teljesítménye sok vitát váltott ki pár éve, bár elmondhatjuk, hogy minden új James Bond színész ugyanebben a cipőben járt pályája elején. Ő az, aki teljesen elvonatkoztatta játékát a korábbi jófiús Bond-karakterektől. Azonban nagy port kavart, mikor a forgatás elején kiderült, az új 007-es nem rendelkezik jogosítvánnyal, így a film felvételei alatt kellett leraknia a jogsit. A készítők azonban jól tudták, hogy ezt a tényt a nézők jó részével (főleg a hölgyekkel) el lehet feledtetni, ha Danielt megfelelő mennyiségben mutatják hiányos öltözékben.

Nektek ki a kedvencetek?

A nőfaló író kémregényei

James Bond zenék

Minden idők No1 Bond kocsija

A Bond girlök sűrűn halnak

A nevem Bond. James Bond



Szerző

donna.hu



Scroll to Top