Szódabikarbóna a mikrómban

2011. 05. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogyan kerül a szódabikarbóna a mikrohullámú sütőbe? Azt rebesgetik, hogy alig 10 perc alatt a zsíros, odaégett szennyeződéseket is el lehet távolítani a segítségével belőle, anélkül, hogy a körmünk szakadna a súrolásba. Igaz lenne?

A mikró mellett szódabikarbónával állítólag még otthonunk számos pontját varázsolhatjuk ragyogóan tisztává, köztük két igen kényeseket is: a mosogatót és a WC-csészét. Mit veszíthetünk, ha ezeken is kipróbáljuk a hatását?

WC-csésze:

A recept szerint a csészébe bele kell szórni a szódabikarbónát, önteni rá némi ecetet, majd a WC-kefével alaposan körbesúrolni a felületet.

 

Tapasztalat: Úgy 1/3 csomag szódabikarbóna szükséges hozzá, 1-1,5dl ecettel. Bzzz… pezseg fel hirtelen a két anyag, mikor összetalálkoznak. Valós fehérség marad utána, a vízkő is eltávozik, körülbelül egy óra múlva pedig már az ecetszag se érezhető, még kis légterű, zárt mellékhelyiségben sem.

Mosogató:

A szivacsot szórjuk meg szódabikarbónával, majd súroljuk át a mosogatót és végül bő vízzel öblítsük ki.

Tapasztalat: Nagyjából olyan, mintha a szokásos súrolónkat használnánk, kiéve, hogy nincs vegyileg hozzákevert illat. Karcolni nem karcol, azonban nem szabad sajnálni a szódabikarbónát, úgy ¾ csomagot rá kell szánni egy közepesen erősen szennyezett mosogatóra. Valóban fehérséget hagy maga után.

Mikrohullámú sütő

1-2 evőkanálnyi szódabikarbónát tegyünk egy átlagos méretű bögrébe, majd engedjük fel vízzel és 3-5 percig forraljuk a mikróban. Ezután egy szivaccsal töröljük le a kicsapódott gőztől fellazult szennyeződést.

Tapasztalat: Nagyjából olyan könnyedén jön le a szennyeződés, mint azt a reklámokban szoktuk látni. Nem ám a dörzsi résszel, hanem a szivacsossal!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top