● A kemény marhahús könnyebben megfő, ha egy pici ecetet adunk hozzá.
● A lehámozott öreg burgonya ízletesebb lesz, ha egy kiskanálnyi ecetet öntünk a főzővízébe.
● A gomba könnyen elszíneződik tisztítás közben. Ezt elkerülhetjük, ha a megtisztított gombákat enyhén sós-ecetes vízbe tesszük.
● Nem fő szét a hámozott burgonya, ha a főző vízbe kevés ecetet teszünk.
● A héjában főtt burgonya vízébe tegyünk kevés sót és ecetet, nem fog szétfőni.
● Ha főzés közben megreped a tojás, öntsünk egy kevés ecetet a főzővízbe. Igy meg tudjuk akadályozni, hogy a fehérje kifolyjon.
● A félbevágott citrom sokkal hosszabb ideig eláll, ha néhány csepp ecetet öntünk a kistányérra, és a citromot vágott felével erre helyezzük.
● Könnyebben fel tudjuk verni a tojásfehérjét, ha pár csepp ecetet teszünk bele.
● Porhanyósabb lesz a hús, ha besózzuk, és kevés ecettel átkenjük, majd néhány órát állni hagyjuk.
● Ha a hámozott gyümölcsöt enyhén ecetes vízbe tesszük, megtartja a színét.
● A sült hús hamarabb megpuhul, ha egy kanálnyi ecettel meglocsoljuk.
● A kiszáradt mustárt felfrissíthetjük, ha kevés ecetet és cukrot keverünk hozzá.
● A burgonya- zöldbab- sárgarépa-főzelékhez, valamint a mártásokhoz adjunk kevés ecetet és cukrot, ízletesebb lesz az étel.
● Levesből, sültekből maradt húst ecettel, olajjal és hagymával összekeverve finom hússaláta készíthető.
● Fél óra alatt elkészül a párolt káposzta, ha először csak cukorral pároljuk, és csak a végén adjuk hozzá az ecetet vagy a citromot.
● Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük
● Zsiradék nélkül is süthető a tükörtojás, ha az edény aljára egy félujjnyi gyengén ecetes vizet öntesz, s amikor forr, ebbe csúsztatjuk a tojásokat.
● A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.