Haj-jaj!

2009. 02. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Persze mindenki hallott már ilyen-olyan hajhosszabbításról. Aztán felmerül egy pár kérdés. Nem fog ez ártani a saját hajamnak? Mennyibe kerül? Tudom majd kezelni? Kell valami különleges módszer az ápolásához? És még sorolhatnám. Utána pedig a bőség zavarával találod szemben magad: nem egy, de minimum négyféle hajhosszabbítási módszer is egyformán népszerű. Úgymint: hajfelvarrás, mikro-keratinos tincsezés, mikro-csomózás, mikro-gyűrűzés. Nézzük meg, hogyan működnek és kb. mennyibe kerülnek!

Hajfelvarrás: a saját hajból iszonyatosan vékony oldalsó fonást készítenek, arra lesz vízszintesen felvarrva a feltresszelt póthaj. A mennyiség a saját haj sűrűségétől is függ, általában 2-3 sor szokott felkerülni. Népszerű eljárás, ugyanis viszonylag rövid idő alatt, 1-2 óra alatt elkészül és rendkívül tartós. Emellett pedig az ára sem vészes. A felrakás után, igazítják, összevágják a saját hajjal. Ha profi szalonban végzik, egyáltalán nem látszik, hogy nem saját növesztésű a hajkorona. Kézzel persze kitapintható, na de kérem – azért csodák nincsenek! Lényeg, hogy nem látszik művinek. Átlagosan 3 havonta kell visszavarratni – ez a lenövés tempójától függ. Árban talán a legkedvezőbb hosszabbítási módszer: 70-90 ezer forint között már megoldható, a hajjal együtt.

Mikrokeratinos tincsezés: A modern, hajkímélő technikák egyike. Keratint használnak – ami a köröm és a haj egyik alkotóeleme. Leszedéséhez nem használnak roncsoló vegyszert. A hajtincsek végén keratinlapocskák vannak, azzal illesztik az eredeti hajhoz őket. Átlag 100-120 tincset kell használni ahhoz, hogy szép tömött legyen a hosszú haj. Ára felrakással együtt 90-120 ezer forint között van. Hajnövéstől függően 3-4 havonta kell újra rakatni.

Mikrocsomózás: Tincsenként lesz saját hajhoz hozzákötve, hajszínhez hasonló gumicérnával. Nem jön le, amíg a cérna el nem szakad. Egészen rövid, tüsi hajból is lehet akár fenékig érő is. Na persze ebben az esetben látszik a csomózás, de szerintem így is dögös látvány. Tartós, jó módszer, ha az ember megfelelően ápolja és rendben tartja. Ehhez mindig érdemes a szalonban kikérni a szakemberek tanácsát, mert minél inkább rendben tartod a hajat, annál tovább élvezed. Felrakás ára 18-25 ezer forint között van, ehhez még jön a haj, ami 50-60 cm-es tincsek esetében – 100-120 tinccsel számolva – kb. 70-100 ezer forint magasságában szokott lenni. (Nem egyforma a hajak ára, ráadásul a magas minőségű európai drágább az ázsiai hajaknál, úgyhogy ezt pontosan nem lehet belőni, mindenki választhat anyagi lehetőségei szerint.)

Mikrogyűrűzés: Majdnem minden paraméterében megegyezik a mikrokeratinos tincsezésben leírtakkal. Ezt a módszert általában olyanok választják, akik nem szeretnének semmilyen anyagot felvinni a saját hajukra. Műanyaggal bevont fémkarikákkal rögzítik a saját hajhoz a pót-tincseket. Valóban kíméli a hajat, azonban vigyázni kell, mert fémre érzékenyeknek sajnos nem ajánlott, allergiát válthat ki. Ára 90-120 ezer forint körül van, felrakással és a hajjal együtt. A tincsezett eljárások mindegyike kiváló – együtt mozog a saját hajjal, rugalmas, és ha profin van felhelyezve, akkor feltűzve és copfozva sem látszanak az illesztések.

Nem ajánlott póthaj: Azok, akik tudják magukról, hogy az átlagosnál erősebben hullik a hajuk, semmiképpen sem ajánlott a hosszabbítás. Ugyanis: mindegyik módnál a saját hajnak kell tartania a hosszabbítást. Ami nem hullana ki, azt esetleg kitépheti a pót rész súlya – ezenkívül pedig vészes hajhullással érdemes orvoshoz fordulni. Lehet, hogy valamely szerv folyamatosan gyulladásban van – ez elég gyakori oka hajhullásnak

Egy biztos: a mai hajhosszabbító technikák egyike sem károsítja a saját hajat. Sőt! Ha megfelelően van kezelve, ápolva, akkor alatta a saját haj is nő. Óvatosan kell fésülni, kibontani és formázni, a szokásos jó balzsam és hajpakolás a póthajnak is dukál. Vasaláshoz elengedhetetlen a minőségi  hajvégápoló,  és lehet kapni kifejezetten hajegyenesítéshez való termékeket is. Azonban fontos, hogy 2-3 havonta rakassuk vissza a hajtőre a pótlást, mert ha túl sokat várunk, akkor a saját haj „berasztásodik” amit már nem lehet szépen kibontani! Akkor már roncsolódik a hajunk. Tulajdonképpen első hallásra nem olcsók a hosszabbítások, ám figyelembe kell venni, hogy jó minőségű póthajat akár 2-3 évig is használhatunk. Lenövéskor a visszarakatás már ennek csak a töredéke, szóval divatos, gyönyörű hajért ez nem olyan nagy áldozat. Azoknak, akiknek nincs türelmük kivárni, hogy derékig érő hajzuhatag verje a hátát, biztosan megéri az árát! Nagyon fontos! Soha ne próbálkozzatok házilagosan – barátnők segítségével – a hajhosszabbítással! Csak professzionális szalonban rakassatok fel a pótlást, és azok közül is olyanokban, ahonnan már láttatok-hallottatok jó referenciát! Ha hozzá nem értő kezei közé kerültök, akkor valóban súlyosan tönkremehet a saját hajállományotok!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top