Jó, ha tudod...

2009. 06. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

♦ Ne főzzük túl a zöldségféléket, csak rövid ideig pároljuk, mert annál több vitamin marad bennük a hőkezelés után!

♦ A fiatal, zsenge, petrezselymet, sárgarépát ne hámozzuk, hanem kaparjuk le, vagy egy erre rendszeresített kefével mossuk tisztára. !

♦ A zöldségeket közvetlenül főzés előtt daraboljuk fel, különben elveszíti C-vitamin tartalmát.

♦ Mindig csak annyi ételt melegítsünk, amennyit a családtagok elfogyasztanak, akkor is, ha különböző időben étkeznek, mert minden étkezés csökkenti az étel vitamintartalmát!

♦ Ha lehetséges kerüljük a vasból és rézből készült eszközöket, mert ezek pusztítják a C-vitamint, lehetőleg acélból készült késeket használjunk! A már összevágott zöldség és gyümölcsfélét lehetőleg üveg edénybe tegyük inkább, mint műanyagba.

♦ Minden konyhában legalább három vágódeszkára volna szükség. Egy a nyers húsnak, egy a kenyérnek, egy a zöldségfélék felszeleteléséhez. Külön lenne szükség a sajtnak, és a felvágottaknak, de ezeket a kenyérvágódeszkán is szeletelhetjük.

♦ A nyers hús felszeleteléséhez, kockázásához legyen külön deszkánk és késünk, amelyeket kizárólag erre a célra használunk! A húsvágó deszkán ne vágjunk kenyeret, felvágottat, sajtot, mert a deszkán mosogatás után is maradhatnak olyan, egészséget veszélyeztető baktériumok, amelyek az ételféleségeket megfertőzhetik. Ugyanúgy ne vágjunk főtt húst sem ezen a deszkán, mert kórokozók kerülhetnek a készételbe.

♦ Húspogácsa – fasírt – készítésénél ne kóstoljuk meg a nyers húsból készült masszát, mert galandféreg-fertőzést (de más betegséget is) kaphatunk, amelynek nagyon komoly egészségügyi következményei lehetnek. Süssünk mindig ki egy pici darabot, és a készételt kóstoljuk meg!

♦ A fejes salátát alaposan mossuk meg, de ne vágjuk fel. A sérült salátalevél veszít vitamintartalmából. Bármiből is készítünk salátát, ha nem kerül azonnal fogyasztásra, takarjuk le, tegyük hideg és sötét helyre. A levegőn hagyott saláta sokat veszít C-vitamin-tartalmából.

♦ Nyáron a tésztafélék, sütemények helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöket, rendkívül nagy a vitaminértékük. Keverhetjük a gyümölcsöket túróval, tejföllel, vagy joghurttal és ízlés szerint mézzel, cukorral vagy mesterséges édesítőkkel.

♦ A gyümölcsleveket lehetőség szerint hűtsük le, és fogyasztás előtt öntsünk hozzá tejet.

♦ A zöldfélék főzővizét az ételek készítésére használjuk fel, mert a főzővízben sok értékes tápanyag kioldódik.

♦ A rizsköret ízletesebb, táplálóbb lesz, ha zöldséges húslével engedjük fel és tálaláskor a tetejét gazdagon, meghintjük petrezselyemmel.

♦ Ha a gyermekeknek készítünk tejbegrízt, vagy tejberizst, növelhetjük vitamintartalmát, ha belekeverünk egy darabka vajat, gyümölcsreszeléket, és kristálycukor helyett mézet, barna cukrot. Piskótatésztára ne kenjünk lekvárt, hanem tegyünk rá nyers gyümölcsöt és tejszínhabot.

♦ Mielőtt bármilyen süteménybe mazsolát tennénk, hempergessük meg egy kicsit lisztben, és így nem süllyed le az edény aljára.

♦ Talán még nem minden családnál vált szokássá, hogy a kenyeret mélyhűtőben is lehet tárolni, ha esetleg többet vásárolnánk belőle. Különösen ünnepek előtt jó dolog ez. A mélyhűtőben tárolt kenyér ugyanolyan friss lesz egy óra múlva, mint amikor betettük.

♦ A felengedéskor nem kell sütőbe tenni, célszerű a kenyeret olyan darabokra vágni, amennyire egy napra szükségünk van. Ugyanígy eltehetünk zsemlét, kiflit, bármilyen péksüteményt, vagy házsüteményt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top