Jótékony citrusok

2009. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Növekszik a C-vitamin szükségletünk megerőltető testi és szellemi munkánál, terhességnél, szoptatás idején, lázas, fertőző és más betegségekben, öregkorban, lábadozásban, és járvány idején.

A citrom és a narancshéját, az ebben lévő olajat, a narancs virágában található olajat bárhol a világon nagyon sokoldalúan használják fel. A citrom és a narancs héja erősíti a gyomrunkat. Használhatjuk a bél- és gyomorfájdalmaink érzésének leküzdésére.

A citrom és a narancs héjából készíthetünk teát is, szirupokat is, illatosíthatjuk vele a párologtatónkat, vagy csak egyszerűen a lakóhelyiségünk levegőjét, ízesíthetjük vele ételeinket, és süteményeinket.

A citrom és narancs fájának leveleiben olyan keserű anyagokat találunk, amely szintén erősítheti gyomrunkat, de csillapíthatunk vele különböző görcsöket, és idegerősítő hatásáról is ismerik a természetgyógyászok. A narancsvirág teát használhatjuk nyugtatóként, álmatlanság ellen. A narancsolaj igen értékes illóolaj, használhatjuk gyomor és bélbántalmak gyógyítására.

Magát a narancsot éhgyomorra is fogyaszthatjuk, előmozdítja emésztésünket. Nagyon hasznos lenne ebben a csúnya, esős, párás időszakban narancskúrát tartanunk. Ugyanis egy rendszeres narancskúra akár teljes gyógyulást is hozhat annak, aki akut emésztési problémával küzd. Két darab érett citrom leve fedezheti egy felnőtt ember egész napos C-Vitamin szükségletét.

Nyugodtan fogyasszuk naponta a citromot a belével – a fehér résszel – együtt. Hámozzuk meg, aprítsuk fel és keverjük bele langyos vízbe, ha szükséges, mézzel is ízesíthetjük. Salátáinkat is inkább citromlével savanyítsuk, mint ecettel.

Most a komoly járványok idején is nagy hasznunkra lehet a citrom. Tartsunk citromkúrát. Erre viszont csak és kizárólag érett citrom alkalmas.

Egy héten keresztül minden reggel éhgyomorra egy-két óra alatt igyuk meg egy citrom levét, melyet egy pohár langyos vízben hígítunk fel. Aznap 11 óráig lehetőleg ne együnk semmit, és a nap hátralévő részében is lehetőleg csak nyers növényekből készült ételeket fogyasszunk.

A második héten két citrom levét oldjuk egy pohár langyos vízben, a harmadik héten három citrom levét igyuk egy pohár vízben minden reggel.

Fontos, hogy a citromlé oldatát mindig szívószálon szívjuk fel, mert így kevésbé károsítja a fogzománcunkat.

Ez a kúra nemcsak a megfázás ellenszere, de nagyon hasznos reumatikus problémák, isiász, érelmeszesedés, magas vérnyomás, máj- és vesebetegségek gyógyítására, vagy megelőzésére is.  „Citromoldóként” lehetőleg ásványvizet, gyógyvizet, vagy forrásvizet használjunk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top