Karcsúsággyilkosok

2010. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hiába tartjuk a szigorú diétát, hiába mozgunk rendszeresen, a mérleg csak nem akar kevesebbet mutatni, az úszógumik továbbra is boldogan tanyáznak a combunkon, csípőnkön, hasunkon? Ideje egy kis nyomozásba kezdeni, ugyanis lehet, hogy valami olyasmi tartja rajtunk a fölös kilókat, amiről álmunkban se gondolnánk, hogy bojkottálja karcsúságra törő igyekezetünket.

Szénanátha

Az allergia tüneteinek enyhítésére adott szerekben található antihisztamin szépen alááshatja fogyókúrás törekvéseinket, mivel éhségérzetet idézhet elő. Más ik fogyifúró tényezők az úgynevezett mikroébredés ek lehet nek , melyek során éjszaka többször is felébredünk, bár ez nem is jut el a tudatunkig. Habár nem is érzékeljük, hogy felébredtünk, a szervezetünkre kihatással vannak ezek az ébredések, nem tudja magát kellőképpen kipihenni, és jelzi, hogy energiára lenne szüksége, mi pedig megadjuk neki – étel formájában.

Mesterséges édesítőszerek

100 grammjukban 20-30 kcal energia található, szénhidráttartalmuk is 0-2 gramm, zsír sincs bennük, mégis alááshatják a fogyókúránkat. A kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek becsaphatják szervezetünk természetes kalóriaszámláló rendszerét, és az kevesebb energiát észlel, mint amennyit valójában elfogyasztottunk, ergo kérni fogja, hogy együnk még. Mi pedig meg is tesszük. Óvatosan hát az édesítőkkel, mértékkel fogyasszuk őket!

Zöldségek

Zöldségek? Egészségesek, nem hizlalnak. Vagy mégis? Nem is a zöldségekkel van a baj, hanem a termelési módjukkal, nevezetesen a permetezéssel. Gondoljunk csak bele, a répát, salátát, paradicsomot, paprikát és társait olyan kemikáliákkal permetezik, melyek elpusztítják a bogarakat, a rágcsálókat, a gombákat, a gazokat. Vajon milyen hatással vannak a szervezetünkre? Ugye? Sajnos sokan nem vagyunk abban a helyzetben, hogy organikus zöldségek, gyümölcsök kerüljenek a tányérunkra, azonban már azzal is sokat tehetünk saját magunkért, ha fogyasztás előtt alaposan megmossuk ezeket.

Csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú ételek

A manapság nagy népszerűségnek örvendő csökkentett zsír- és szénhidráttartalmú ételek bonyolult gyártási folyamatokon mennek keresztül, melynek következtében nemcsak zsírban, szénhidrátban és kalóriatartalomban válnak szegénnyé, de a szervezetünk számára alapvető fontosságú tápanyagokban, rostokban is. Ugyan nem hizlalnak, de nem is járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Aggódás

Stresszhelyzetben a mellékvesékben beindul az úgynevezett feszültséghormon, azaz a kortizol termelése, ami ugyanúgy működik, mint a cukor: pillanatok alatt az egekbe repíti a vércukorszintet, ami aztán gyorsan a mélybe is zuhan, éhségérzetet keltve bennünk.

Étkezések kihagyása

Étkezések után az anyagcsere-folyamataink 20-30%-kal gyorsabbak, ám ha kihagyunk egy-egy evést, akkor ez a folyamat nem indul be. A legnagyobb merényletet akkor követjük el az anyagcserénk ellen, ha a reggelit blicceljük el, ugyanis alvás közben a metabolizmusunk 5%-kal lassabbá válik, és egészen addig „takarékon” is marad, amíg nem eszünk.

Túlterhelt máj

Májunk fontos szerepet játszik a zsírégetésben, ám ha telítve van méreganyagokkal, mint amilyen például az alkohol is, akkor a méregtelenítésre fog több energiát fordítani. Csökkentsük hát az alkoholfogyasztásunkat minimálisra, valamint a finomított cukrok és telített zsírok is kerüljenek perifériára étkezésünkben.

Gyorséttermi saláták

A saláták nem hizlalnak, vagy mégis? Nos, megfigyeltük már, hogy mindenféle szószokkal, öntetekkel szokták kínálni őket? Így egy-egy adag salátában akár másfélszer annyi kalória is lehet, mint egy kisebb méretű hamburgerben. Módjával fogyasszuk hát a salikat a gyorséttermekben!

Jóga és Pilates

Tévedés ne essék, dehogy hizlalnak. Kiválóak stresszoldásra, lazításra, javítják a kondíciót, az izomtónust. Csupa-csupa jó dolgot tudunk elmondani ezen mozgásformákról és mindenkinek jó szívvel ajánljuk őket. Ám ha számottevő súlyfelesleggel rendelkezünk, akkor bizony nem fog a segítségükkel sikerülni a fogyás. Javaslatunk: ha mást nem is, de hetente három-négy alkalommal úgy 30-40 percnyi tempós sétát iktassunk be melléjük.

Tévézés

A WholeLiving.com az USA-ban található Tilane Egyetem kutatási eredményeire hivatkozva azt állítja, hogy tévénézés közben óránként 20-30 kalóriával kevesebbet égetünk, mintha csak üldögélünk. Ha mégse szeretnénk lemondani kedvenc műsorainkról? Ki mondta, hogy csak a fotelben, kanapén terpeszkedve nézhetjük őket? Közben súlyzózhatunk, helyben járhatunk, lezavarhatunk néhány felülést, nyújtó gyakorlatot stb. Mondhatni, a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, mi pedig karcsúsodunk!

Barna kenyér

Van egy rossz hírünk: a legtöbb barna kenyér ugyanúgy finomított lisztből készül, mint a fehér. Nem csoda hát, ha a kilók nem akarnak leszambázni rólunk. Válasszunk inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket vagy sokmagvasakat, és lehetőleg olyanokat, melyeknek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy mennyi energiát, szénhidrátot, egyebeket tartalmaznak.

Összebútorozás

Olyan jó nézni, ahogy párunk tömi magába a főztünket! Igen ám, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk is követni kell a példáját. Szó sincs róla, hogy mi ne együnk és salátát majszoljunk, miközben ő palacsintát gyűr magába. Csupán azt mondjuk, hogy azért, mert ő 6-7 darabot megeszik együltő helyében, nekünk nem kell. Együnk csak egyet vagy kettőt. A nagy szerelem előtt is ennyit ettünk, akkor most miért szoknánk rá a megnövelt adagokra?

Pajzsmirigyproblémák

Állandó fáradtság gyötör minket, egyfolytában fázunk és látszólag ok nélkül hízunk? Ne várjunk a csodára, hogy majd csak elmúlik, keressük fel a háziorvosunkat minél előbb, mert lehet, hogy pajzsmirigyproblémákkal küzdünk.

A listát minden bizonnyal tovább lehet még bővíteni. Zárszóként annyit, hogy a nagyon sok felesleggel küzdők mindenképpen szakember segítségével fogjanak neki a fogyókúrának, és ne várjanak nagyon gyors eredményeket, hiszen bár lehetséges azokat elérni, egészségük nagyon megszenvedheti a hirtelen fogyást. Rájuk és a kevesebb fölös kilóval küzdőkre is igaz, hogy találják meg, mi lenne számukra az elfogadható egészséges súly, ne essenek át a ló túloldalára irreálisan soványra fogyasztva magukat, aminek szintén megvannak a maga egészségügyi kockázatai.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top