Kávétörténelem

2008. 05. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kávé történetéről sok féle elméletet találunk, pontos eredetét nem lehet tudni. Vannak, akik szerint Etiópiában fedezték fel a kávé jelentőségét, s vannak, akik szerint a keleti kultúrákban keresendő megjelenése. Az egyik elmélet szerint a XV. században, Jemenből ered a kávé, ahol a különös misztikus szerzetesrendek használták, hogy az Istennel való titokzatos egyesülést célzó éjszakai szertartásaikon (zikr) elűzzék az álmot és a fáradtságot. Igazán csak akkor terjedt el, mikor egy sejk elöljárója rájött, hogy főzetként sokkal hatékonyabb és finomabb is. Innentől kezdve itták a kávét, s nem ették, az elterjedésére pedig nem kellett sokat várni, az alattvalók egyből kiszimatolták.

Európában a XVII. században kezdte meg hódító körútját, ám a piaci elterjedését ekkor még a keresztény egyház tiltotta, mivel ördögi erőt tulajdonítottak a fekete italnak. A kávé terjesztésének útja akkor vált újra zökkenőmentessé, mikor VIII. Kelemen pápa megkóstolta és áldását adta rá.

A kávénak rendkívüli közösségteremtő ereje volt – s a mai napig van –, abból is kiindulva, hogy a vallási közösségek bocsátották a nép rendelkezésére. Az arab birodalomban ugyanolyan gyorsan terjedtek el a kávéházak, mint maga az ital, s a kávéházak legfőbb tulajdonsága is a közösségformálás volt. A következő török közmondás is ezt bizonyítja: "Az ember lelke nem kávéra, s nem is kávéházra vágyik; az ember barátra vágyik – a kávé csupán ürügy."

Ám még mielőtt túlságosan belemennénk a mennyei manna tökéletességébe, meg kell említenünk pozitív és negatív mellékhatásait. A XVII. századi Angliában a feleségek külön kávéellenes kiadványokat terjesztettek, mert úgy gondolták, hogy férjeik a kávé mellékhatásaként teljesítenek alul az ágyban. Ám a szexuális teljesítőképesség hanyatlását –hála Istennek –, cáfolták a kutatók.

De térjünk át a komolyabb mellékhatásokra: a ’60-as évektől vált ismertté, hogy a kávé okozza az érrendszeri megbetegedéseket, vagy például a hasnyálmirigy rákot. A túlzott kávéfogyasztás hatással van a termékenységre is. A terhes kismamák csak kis mennyiségben ihatnak kávét, mert károsan befolyásolja a születendő baba súlyát. A túlzott kávéfogyasztás hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához is, főleg a változó korban, ugyanis a koffein akadályozza a kalcium felszívódását.

Ugyanakkor más felmérések azt mutatták, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás csökkenti a vastagbélrák kialakulásának lehetőségét.

A tanulság tehát: a kávéfogyasztást nem szabad túlzásba vinnünk, ügyelnünk kell arra, hogy napjában csak egyszer fogyasszuk, de akkor is sok folyadékkal, mivel vízhajtó hatása van. De a legjobb megoldás, ha teát iszunk, hiszen annak koffein tartalma erősebb, kevésbé színezi fogunkat, és gyomrunkat sem készíti ki, továbbá hatása sokkal hosszabb ideig tart.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top