Kertészkedj függőlegesen!

2011. 04. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A mini erkéllyel rendelkezőknek se kell lemondaniuk a kertészkedés örömeiről, csupán nem vízszintes, hanem függőleges megoldásokban kell gondolkodniuk, például raklap kertben. Nem viccelünk, egy raklap segítségével buján virágzó paradicsomot varázsolhatunk akár a legkisebb balkonra is.

Mire is lesz szükségünk:

-         raklap (a boltokban kérhetjük, hogy adják nekünk, ne dobják ki)

-         virágföld, amennyi megtölti a raklapot

-         évelő növények – sűrűn egymás mellé kell majd ültetni őket (minimum 6 tő/sor)

-         ültetőfólia

-         kapcsozógép

-         smirgli

Első lépés: hozzuk formába a ládát

A kilazult léceket erősítsük meg újra, a szilánkokat távolítsuk el, smirglivel csiszoljuk a lehető legsimábbra a felületét.

Második lépés: vonjuk be a ládát

Döntsük el, hogy a láda melyik része lesz az alja, ez, valamint az oldalai és a hátulja be lesznek vonva ültetőfóliával.

A ládát a majdani elejével előre tegyük le a földre, az ültetőfóliát mérjük a hátuljához úgy, hogy az oldalát és az alját is befedje, és erre még hagyjunk rá néhány centit. Ennek alapján két egyforma részt vágjunk le a fóliából.

Az így kapott két fóliarészt helyezzük egymásra, a felső szélén két centit hajtsuk vissza és illesszük a láda hátulján lévő felső léchez, majd középen rögzítsük a kapcsozógéppel. Ezután simítsuk ki a fóliát a léc jobb oldala felé, és 2-2,5 centinként rögzítsük kívülről befelé haladva. A bal oldalon is ismételjük meg a műveletet.

 

Ha ezzel megvagyunk, a láda alja következik, azzal a különbséggel, hogy a bőségesen ráhagyott fóliát nem hajtjuk be, hanem szabadon hagyjuk. Miután az alsó részhez hozzákapcsoztuk a fóliát, a még szabadon lévő részét óvatosan feszesre húzva aláhajtjuk a ládának, és középen rögzítjük a léchez. Majd balról befelé és jobbról befelé haladva 2-2,5 centinként kapcsozzuk.

Most következnek a láda oldalai. Az alsó részen kezdjük a fólia rögzítését, úgy hajtsuk be az oldalsó részre, mintha ajándékot csomagolnánk. Az alsó résztől felfele haladva rögzítsük a már másutt is alkalmazott 2-2,5 centis közökkel, közben simítva és feszesre húzva, ügyelve rá, hogy ne szakadjon el.

Már be is van burkolva a raklap, de ahhoz, hogy igazán tartós legyen a „csomagolás” a hátulján, középen is erősítsük hozzá a fóliát. Ha úgy látjuk jónak, másutt is ráerősíthetünk a fóliaburkolatra.

Harmadik lépés: ültetés

 

Jöhet a munka kellemesebb része, a raklapból lett virágláda beültetése. Ehhez vízszintesen fektessük le a ládát a hátuljára, és öntsük színig virágfölddel, melyet egyengessünk el benne, és egy kicsit tömörítsük is. Az ültetést a láda legtetején kezdjük, a növények közt lehetőleg ne hagyjunk rést. Ezután a legalsó réssel folytassuk a betelepítést, szorosan egymás mellé helyezzük el a növényeket, hogy a föld ne hulljon ki a résekből, mikor majd függőleges helyzetbe állítjuk az alternatív virágládánkat. Ezután jöhet a következő nyílás és így tovább, amíg minden egyes rést be nem ültettünk.

 

Mikor ezzel megvagyunk, még ne állítsuk fel a mini kertünket. Néhány hétig hagyjuk vízszintesben, hogy a növények biztosan gyökeret eresszenek, ne essenek majd ki a ládánkból, és a föld se zúduljon majd ki a balkonunkra.

Mint minden kert, a raklap alapú is rendszeres öntözést igényel, számítsunk rá, hogy a felső részei hamarabb száradnak, mint az alsók, így ennek megfelelően válogassuk össze bele a növényeket. Jó kertészkedést kívánunk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top