Változó esküvői hagyományok

2011. 04. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

A modern időkben az esküvői ceremóniák is megújulásra kényszerültek. Észre sem vettük, de szépen lassan elhagytuk a régi szokásokat és újakat vettünk fel. Nézzük sorra, milyen hagyományok alakultak át vagy tűntek el az idők során.

1. A menyasszony családja nem mindig fizet

Egészen a XX. század közepéig divat volt,  hogy a menyasszony családja hozományt adott az újdonsült férjnek, vagy családjának. Ez később úgy módosult, hogy a hozomány helyett inkább csak az esküvő költségeit állták a menyasszony szülei és rokonai. Manapság már ez sincs kőbe vésve. Sokszor a fiatalok összegyűjtik a pénzt saját esküvőjükre, de még gyakrabban fordul elő az, hogy a két család összefog, hiszen nem könnyű egy teljes esküvői ceremónia és egy lakodalom finanszírozása.

2. A vendégek összetétele nem számít

Női vőfély, férfi koszorúslány, vagy virágot szóró nagymama. Bár ezek még számunkra furcsán hangzanak, nyugaton egyre elterjedtebb, hogy a házasulandók eltekintenek a hagyományoktól és ezeket a számukra fontos titulusokat nem a megszokott korú vagy nemű vendégre bízzák, hanem arra, aki számukra a legkedvesebb. Már nem kell mindenáron a barátnőink közül kiválogatni a koszorúslányt, vagy rávenni a durcáskodó unokahúgokat, hogy szórják a szirmokat a ceremónia alatt.

3. Nincs többé egy év, hogy a vendégek megvegyék a nászajándékokat

A századforduló környékén még nálunk is volt hasonló divat, de az Egyesült Államokban még egy-két évvel ezelőtt is szokás volt, hogy a leendő násznépet egy évvel korábban értesítették az esküvőről, így egy teljes év állt rendelkezésükre, hogy megvegyék a nászajándékokat. Manapság ez két-három hónapra csökkent, mivel ekkor küldik szét az esküvői meghívókat.

4. A vendégek is beszállnak a lagzi költségeibe

Ez egy egészen új jelenség és valószínűleg a válságnak köszönhető. Egyre több fiatal pár kéri meg barátait, hogy amennyiben részt szeretnének venni a lakodalmon, járuljanak hozzá egy bizonyos összeggel. Ez, bár kissé furcsának tűnhet, érthető, hiszen a fiatal párok sokszor maguktól, de még talán szülői, nagyszülői segítséggel sem képesek vállalni egy lakodalom teljes kifizetését.

5. Nászajándékba pénz vagy ajándékkártya?

Manapság, mikor a menyasszonytánc is letűnőben van, megjelent a modern etikett által is megtűrt készpénz, illetve ajándékutalvány mint nászajándék. Manapság már igen nehéz tippelni, hogy mire is van szüksége a fiatal párnak vagy mire nincs. Hogy elkerüljék a négy kenyérpirító öt habverő jellegű ajándékgondokat, sokan inkább pénzt vagy ajándékutalványt kérnek. Így sem kell többet költenie a vendégnek, viszont a pár valóban arra fordíthatja a kapott összeget, amire szüksége van.

6. Már láthatja a vőlegény a menyasszonyt az esküvő előtt

Az esetek jó részében a fiatal pár nem engedheti meg magának, hogy az esküvői ceremóniát követően vonuljon el fényképezkedni. A családi album érdekében azonban szakítani kellett azzal a hagyománnyal, hogy a vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyi ruhát a ceremónia előtt.

7. Mindig hordják a gyűrűt

Tetszik vagy sem, manapság egyre több fiatal párnál figyelhető meg a jelenség, hogy nem hordják a gyűrűjüket. Ez sokszor persze azért van, mert a munkájuk olyan, hogy az ékszer viselése akadályozná őket munkavégzés közben. Sokan azonban csak nem akarják hordani. De sokan, hogy áthidalják ezt a problémát, tetováltatnak a gyűrűsujjukra. Így van is rajtuk gyűrű, de nem akadályozza őket semmiben.

8. Nem kell mindig tortának lennie

Bizony, manapság egyre nagyobb divat, hogy cupcake-kel vagy más süteménnyel helyettesítik az esküvői tortát. Ez olcsóbb megoldás és a szeletelés problémája is megoldódik.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top