Kerti parti

2009. 08. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legjobb az, ha egy hétvégi estét választunk, amikor a legtöbb jó kedélyű, hasát kedvelő cimboránk ráér. A bevásárlást intézzük magunk, a vendégekre csak az elfogyasztandó bort, vagy egyéb italok beszerzését bízzuk.

Nincs is jobb egy bográcsgulyásnál, vagy pörköltnél, amit a barátainkkal beszélgetve, iszogatva készítünk el. A szabadtűzön sütés titka, hogy a ropogó fa közül felszálló füsttől az ételeknek különleges bukéja lesz. Hangulata pedig magával ragadó: amikor fellobban a tűz, mint lámpa fénye az éjjeli lepkéket, odavonzza a bográcsozás résztvevőit. Azonban ennek az idilli időtöltésnek számos buktatója is lehet.

 

 

Ha tóparton, vagy víz közelben szeretnénk megrakni a tüzünket, számolnunk kell a szúnyogokkal. Ahhoz, hogy az este ne állandó csapkodással és szentségeléssel teljen, valamilyen védelemmel készülnünk kell. A legpraktikusabb megoldás, ha a táborhelyünk négy sarkába egy-egy fáklyát szúrunk, amiket szúnyogriasztó olajjal töltünk fel. Ezzel, ha nem is száz százalékosan, de bevédtük a társaságunkat este tízig, amikor is a legtöbb szúnyog elmegy aludni.

A második legnagyobb buktató, ha mindent magunk akarunk csinálni. A rohangálásban elfáradunk, hiszen nem tudunk figyelni a tűzre és az ételre egyszerre. Osszuk be a feladatokat: küldjünk el két embert száraz fáért, hiszen abból mindig kell még. Jó, ha hozunk magunkkal faszenet, és gyújtó olajat is. Másik két embert kérjük meg arra, hogy felaprítsák a zöldségeket. Mi addig bevagdoshatjuk a szalonnát, ami minden bogrács étel elengedhetetlen tartozéka, és gusztusos „kakastaréjokat” sütünk ki belőlük. Mindig akad olyan, aki még aznap nem evett, az csippentsen egyet a szalonnából egy karéj kenyérrel.

 

 

Ha sikerült indiánsátor alakúra megrakni a kezdőtüzet, és le is égett jöhetnek a nagyobb hasábok. A bográcsozáshoz erős tűz kell, amit óvnunk kell a széltől, a legkedvezőbb hőhatás érdekében, ezért kövekkel rakjuk körbe. Az ételt pedig az odakozmálástól kell védeni, ezért állandóan kevergessük egy minél hosszabb fakanállal, illetve a bográcsot konyharuhával forgassuk. Ha azonban barbecue rácson szeretnénk sütni, vagy nyársakat forgatni, akkor meg kell várnunk míg a nagyobb hasábokból parázs lesz, és csak afölött kezdhetjük a sütést alufóliával.

Ha mindent jól csináltunk, akkor az egyre hangosabb és vidámabb társaság áhítattal fogja elfogyasztani az ételt, azzal a kellemes tudattal, hogy ő is kivette részét az elkészítésében. Kiürülnek a poharak, kiürül a bogrács is, a cimborák a parázs köré gyűlnek, énekelnek és örülnek, hogy eljöhettek.

A képek forrása: www.flickr.com



Szerző

donna.hu



Scroll to Top