Ki beszéljen a szexről?

2008. 09. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

 Hogy baj van a szexuális felvilágosítás körül, arra már régen rájöttek a szakemberek is. S ha a család nem képes ellátni ezt a feladatot, hát átveszi az állam – bármilyen furcsának is tűnik, hogy rendeletekkel, javaslatokkal és aktákkal akarnak beleszólni az állampolgárok legintimebb életébe. Az államnak azonban ez valós érdeke, hiszen a betegségek gyógyítása hatalmas összegeket követel, s fiatal leányanyák tömege sem feltétlenül az egészséges társadalom jele.

 

 

 Már évekkel ezelőtt beiktatták a tantervbe a felvilágosítást – bár tagadhatatlan, hogy a tanulók inkább csak röhögtek a bíborszínűre vált osztályfőnök zavarán. Később megjelentek a felvilágosító szakkönyvek gyermekeknek és fiataloknak, majd az AIDS feltűnésével a védekezésre és a veszélyekre utaló prospektusok is. A témáról való beszélgetést azonban semmi sem pótolhatja.

Éppen ezért indítottak mozgalmat Intim Zóna címmel, évekkel ezelőtt. A programnak két nagy része van. Az egyik, hogy nőgyógyász orvosok – fiatal, lendületes doktorok –, kilátogatnak az iskolákba, és felvilágosító órákat tartanak. Itt mindenről lehet beszélni, mindent meg lehet kérdezni, de az előadók leginkább a védekezés módjairól és a veszélyekről mesélnek.

 

 

A tapasztalatok szerint egyre fiatalabb korban igénylik a szexuális felvilágosítást. Néhány évvel ezelőtt még a 16-18 éves korosztályhoz kellett szólni, ma már a 13-14 éveseket is el kell érni, hiszen biológiailag már ők is alkalmasak a szexuális együttlétre, s a médiából áramló információk fel is keltik kellően az érdeklődésüket. Ezért dolgoztak ki egy olyan programot, amely segítségével eljuthatnak hozzájuk, s a szükséges kérdésekről nyíltan beszélhetünk velük.

Az előadásoknak hatalmas sikere van. A gyerekek érdeklődőek, és sokszor sikerül bizalmi kapcsolatot kialakítani az orvos és a gyermek között. Például bármikor felkereshetik a rendelést a fiatalok, ahol tanácsot kérhetnek, s bár ez a lehetőség régebben is adott volt, természetes, hogy egy ifjú inkább megy el egy olyan orvoshoz, akit már ismer, akiben megbízik.

A program másik része a világhálón folyik, hiszen közismert a fiatalok Net iránti elkötelezettsége.

 

Egy honlapon (www.intimzona.hu/intimweb/)mindenféle információkat olvashatnak, kérdezhetnek a szakemberektől teljesen névtelenül – ez olyan, mint az „Orvos válaszol” rovat volt régen, csak gyorsabb, és mindenkinek válaszolnak –, illetve egy játék keretében számot adhatnak tudásukról, s összegyűjtött nyeremény pontjaikat beválthatják ajándékokra.

Sok mindent tehetnek, de ez mégsem elég. Jó lenne, ha a szülők is beszélgetnének gyermekeikkel, hiszen elsősorban az ő felelősségük, mi lesz belőlük! Az őszinte szülő-gyermek kapcsolat sok bajt megelőzhet. Ne tiltsuk el gyermekeinket attól, hogy beszéljenek a szexről, úgyis ez jár a kamaszok fejében. Magától a szextől sem jó eltiltani őket, ha akarják – akár dacból is –, úgyis megteszik. De a másik végletbe se essünk át, a túlzott szabadosság sem célszerű, bizonyos konzervativizmusra szükség van, s a konkrét információkon túl értékeket és normákat is át kell adni a fiataloknak!

Kapcolódó anyagok: 

$$147$$

$$73$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top