A fehérvérűség – Leukémia

2008. 09. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tünetei: láz, megfázás, éjszakai verítékezés és más, influenzához hasonló tünetek, gyengeség, fáradtság, csökkent étvágy és súlyvesztés, vérző íny, gyakori fertőzések, csont,- és ízületi fájdalmak, dagadt mandulák, nyirokcsomók. A fehérvérűségnek kifejezetten jellegzetes tünetei voltaképpen nincsenek, a fenti tünetek sok egyéb betegség velejárója is lehetnek. Gyakran lázas megbetegedés alkalmával jönnek rá véletlenül, illetve vérvizsgálat útján arra, hogy a beteg fehérvérűségben szenved.

 Felléphetnek vérzések a bőrön, és a nyálkahártyákon: a testi állapot fokozatosan romlik. A betegség tovább fejlődését csak ritkán sikerül időre-órára megállítani, lassítani.

A leukémia többnyire vérszegénység képében jelentkezik, gyakori tünet az orrvérzés is.

A fehérvérsejtek száma 5-6000-ről felszökhet akár 1 millióra vagy annál magasabbra is. A beteg lépe erősen megdagad, valamint a betegség további folyamán megdagadnak a nyirokmirigyei is. Gyógyítása: csak orvosi segítséggel lehet gyógyítani. VÉRZÉKENYSÉG Kóros vérzékenység alatt vérzésre való beteges hajlandóságot értünk. A beteg már a legkisebb sérülésre is (tűszúrás, kisebb vágás, foghúzás) is gyakran csillapíthatatlanul vérezni kezd, vagy pedig egyik vagy másik szerve vérzik időnként minden ok nélkül is. A leukémia gyakran vérzékenységgel párosul. Orrvérzés, gyomorvérzés, bélvérzés léphet fel a betegnél anélkül, hogy őt bármilyen sérülés érte volna. Jellemző ezekre a vérzésekre, hogy a vérzés-csillapítószerek nem képesek azokat csökkenteni, néha napokig is eltartanak, a vér mindig hígabb és halványabb lesz, a beteg egészen viaszsárga, ajkai színtelenek, végül teljesen elerőtlenedik. Gyakran a teljes kimerülés és elgyengülés tünetei között beállhat akár a halál is.

A betegség okát még nem tudjuk, lényegét nem ismerjük. A vérzékenység csaknem mindig öröklött betegség. A betegség lefolyása nagyon különböző, a vérzékenyek egy része már gyermekkorát sem éli túl, de vannak akik a vérzékenység állapotával nagyon sokáig tudnak élni, természetesen akkor, ha életmódjukat betegségi állapotuknak megfelelően irányítják. Gyógyítás: A főszerep az óvatosságé! Az ilyen embereket gyermekkoruktól kezdve óvni kell a megsérülésnek még a lehetőségétől is. Nem szabad sem tornázniuk, sokat járniuk, a hevesebb testmozgást is tanácsos elkerülniük. Minden műtétet, lehetőleg még a foghúzást is kerülni kell. Ha vérzés támad, azonnal orvoshoz kell fordulni. Minthogy a rendes vérzéscsillapító szerek nem használnak, az orvos különleges gyógyszereket kell, hogy alkalmazzon. Ez a betegség nagyon ritka, és kezelése rendkívül drága is. Ezért a világon élő vérzékeny betegek 70-80 %-a még most sem kaphatja meg a megfelelő kezelést, sajnos ők ritkán élik meg a felnőtt kort.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1115$$

$$1199$$

$$1180$$

$$1091$$

$$1154$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top