Kick-box aerobik: kettő az egyben

2009. 08. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az edzőtermekben divat lett különböző mozgásformákat ötvözni. Amerikából indult és a mai napig népszerű aerobik-óra típus a kick-box aerobik. Rúgás- és ütéskombinációkkal izzaszthatjuk meg magunkat, miközben ég rólunk a zsír.

A technikák, amiket az órákon gyakorlunk, nem minősülnek igazi harcművészeti mozdulatoknak, általában könnyen követhető és utánozható koreográfiát betanulva és ismételve tarthatjuk szinten egy órán keresztül a megemelkedett pulzusszámot – mondja az edző. A jó edző ügyesen kombinálja óráról órára a mozdulatokat úgy, hogy ne érezze senki monotonnak a láb fel-le, fel-le lendítését – mondjuk mi.

Amikor ez az óratípus megérkezett hazánkba, úgy emlegették, mintha az órát, amely alatt kétszer annyi zsírt lehet elégetni, mint egy hagyományos edzésen. Pedig a kick-box aerobik kalóriaégetés szempontjából nem hatásosabb – és egyáltalán nem rosszabb! – mint a step pados vagy a szalagos társai, de élményben mégis újat nyújt. Egy jól felépített, szorgalmasan végigdolgozott órán fejleszthetjük a tanult mozdulatok helyes elvégzését és óráról órára magasabbra tudunk rúgni, méghozzá nagyobb erővel. Majdnem olyan harci kiáltásokkal, mint Veszprémi hadnagy.

Az óra alapos bemelegítéssel kezdődik, amit semmiképpen nem szabad elbliccelnünk, ugyanis a lendületes rúgások miatt ezen az aerobik órán a leggyakoribbak a szalagszakadások. Ettől azonban nem szabad megijednünk! Ha rendesen bemelegítünk és a gyakorlatokat izommunkával és nem lendülettel csináljuk, nem érhet minket baj. A rúgástípusok mindegyik irányba kiterjednek, így rúgunk előre és oldalra, a kritikus izmokat megmozgatva. Pont azokat, amiken mindig meglátszik az ellenállhatatlan csokis sütemény. 

Az ütéseket általában az óra első felében gyakoroljuk, így még ez alatt is be tudjuk melegíteni a lábakat. Az ütések íve és kiindulása szintén biztosítja, hogy a felsőtestünk is kellően elfáradjon. A kezdő csoportoknál az oktatók igen szórakoztató instrukciókat alkalmaznak magyarázatképpen az ütés technikájára. Lehet, hogy egy fentről lefelé ívelt könyökmozdulattal kell egy törpe növésű támadót fejbúbon találni – „Gyerünk, találd fejen a törpét! Lendítsd a kart!” – vagy a megfordított mozdulatsorral a legnagyobb óriást is alaposan állba öklözhetjük – „Kicsi a bors, de bárkit állba vág!”

A legjobb lelki felszabadulást ez az óratípus jelenti. Agyő, stressz! Képzeljük magunk elé mindennapi feszültségünk és idegességünk okozóját és ruházzuk meg az odaképzelt alakot – a főnököt, a szomszédot vagy a csalfa szeretőt – alaposan. Vigyük bele dühünket a mozdulatokba, hagyjuk, hogy lendületet adjon a felszabadulás! Így még a mozdulataink is erőteljesebbek lesznek.

Bármelyik csoportos, zenés mozgásórát választjuk, a lényeg, hogy élvezzük és örömmel menjünk el a következő alkalomra. Ha ezt az óratípust választjuk, akár állandóra, akár kiegészítésként, biztosan nagyokat kiáltozva, a stressztől megszabadulva állhatunk a zuhany alá.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top