Kiszáradás

2009. 07. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Valószínűleg sok anyuka átélte már azt a mizériát, hogy a gyerek nem akar sem enni, sem inni. Ezzel nagyon kell vigyázni, mert ő nem tudja még mérlegelni, hogy ez neki milyen fontos. Hiszen a csecsemőkhöz hasonlóan a kisdedek, és az óvodások is 1-2 nap alatt - nem ritkán fél nap alatt - súlyos kiszáradás állapotába kerülhetnek. Ilyenkor már az esetek többségében, csak a rettegett kórház jöhet szóba. A gyerek pedig csak azt látja, hogy nem anya és apa segít rajta, hanem az orvosok.

Világviszonylatot tekintve nagyon sok gyerek hal meg a hányás és a hasmenés következtén, pontosabban ezek szövődményeként kialakuló kiszáradásban. Magyarországban évről-évre még most is van 1-1 halálos kimenetelű  kiszáradás.

Amikor megbetegszik a gyerek, és gyakori hányás és hasmenés lesz úrrá rajta, a gyomor- bélrendszer heveny fertőzése miatt alakul ki. Amire nagyon oda kell figyelni a kiszáradás veszélye. Akármennyire is tiltakozik, hogy nem kívánja az innivalót, akkor is - ha kell, erőltetve - pótolni kell az elvesztett folyadékot, lehetőleg ásványvíz formájában.

Ha hányásról beszélünk, akkor adott, hogy akadályozott a folyadék felvétele. Tehát ez a betegség súlyosabb a hasmenésnél, nagyobb odafigyelést igényel. Ha láz is csatlakozik a betegséghez, akkor fokozottabb a veszélye a kiszáradásnak. Az életkornak is nagy szerepe van, hiszen minél kisebb a beteg, annál veszélyeztetettebb. Ez vonatkozik a másik végletre, az idősekre. Rájuk is fokozott figyelemmel kell lenni.

Tehát a hasmenés és a hányás a kiszáradás fő okozója. Lehet még befolyásoló tényező a nagy meleg is, a túlöltöztetés, a nagy mennyiségű izzadás, és a szomjazás is. Csecsemőknél intő jel lehet, hogy a kutacs beesik. Enyhe kiszáradást megfelelő folyadékbevitellel orvosolni lehet.

Mentőket kell hívni, ha hat óránál hosszabb ideje nincs vizelet, aluszékonyság jelentkezik, a verejtékezés megszűnik, száraz, hűvös bőr, láz, mélyen aláárkolt szemek, extrém esetekben tudatzavar, ingerlékenység és eszméletlenség jelentkezhet. Nem minden esetben a szülő dolga eldönteni a súlyosságot, ezért a gyerekorvosok azt tanácsolják, hogy 1 év alatti gyermekünkel mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük kicsinyünkön.

A hangsúly a megelőzésen van! Nagyon fontos a megfelelő napi folyadékbevitel.  1 éves korban 1 liter, 3-5 éves korban 1,5 liter és ötéves kor felett pedig a normál folyadékbevitel 2-3 liter kéne, hogy legyen víz formájában, de nem elég a víz, ha baj van, mellé az ionokat is pótolni kell, izotóniás italok segítségével, de lehet enyhén cukrozott, leheletnyit sózott teát is itatni velük.  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top