Klimax: érzelmi hullámvasút

2010. 10. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A változókor legtöbbször ugyan hőhullámokkal, depressziós hangulattal és alvási zavarokkal érkezik, de könnyíthetünk ezen életszakasz nehézségein. Egész testünk megváltozik, és az érzelmek hullámvasútra ülnek, de ne feledjük: a klimax egy normális és természetes életszakasz. A menopausa után a petefészkek lassan, fokozatosan csökkentik az ösztrogén termelését, és ez az oka a hőhullámoknak. Csak évekkel később csökken a férfihormonok termelődése, amely kedvetlenséghez vezethet.

Vajon mesterséges hormonok megkönnyíthetik-e ezt?

A Berkeley Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a hormonok szedése a mellrák, a gutaütés és a trombózis rizikóját nagymértékben emeli. A mesterséges hormonok szedésével olyan kockázatok járnak, amelyeket a hölgyek csak akkor vállaljanak, ha elviselhetetlen hőhullámaik, és ezzel kapcsolatos problémáik vannak. De ennek sem kell így lennie. Egészségesebb lehetőségek is vannak a változás éveit megkönnyíteni!

A legjobb tanácsok a világszerte ismert hormonszakértőtől származnak, Prof. Johannes Hubertől.  Ő az egyik vezetője a Bécsi Orvosi Egyetemi Klinika Endokrinológiai osztályának.

A változókort könnyebben átvészeljük, ha a következő tanácsokat megfogadjuk:

A mozgás, mint a túra, a kocogás, tánc, vagy úszás stimulálja és szabályozza a hormontermelést.

A helyes táplálkozás segíti a boldogsághormonok kibocsátását és fokozza az anyagcserét: főzelék, saláta, gyümölcs, hal, hidegen préselt olajak, kevés hús és még kevesebb szénhidrát.

Eleget kell inni, legjobb a széndioxid nélküli ásványviz vagy vörös lóheréből készült tea. A kávé és az alkohol fogyasztását mindenképpen csökkenteni kell, mindkettő fokozza a hőhullámokat.

Ellenőriztessük pajzsmirigyünket, mert a hangulati hullámok és a súlynövekedés gyakran ennek hibás működésére vezethető vissza.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top