Hozzávalók: A piskótához: 4 tojás, 4 kanál víz, 20 dkg, cukor, 17 dkg finom liszt, 1 sütőpor, egy marék darált dió.
A diótöltelékhez: 10- 20 dkg darált dió, pici rum (nem fontos), 2-3 kisebb krumpli, 15-20 dkg cukor, 1-2 vaníliáscukor, tej.
Piskóta alap: A 4 tojássárgájába belekeverjük a 20 dkg cukrot és 4 kanál vizet, majd géppel habosra keverjük. Ezután beleadjuk a lisztet, sütőport, a darált diót a legvégén pedig a keményre vert fehérjét. Ezt már nem géppel keverjük hozzá, hanem fakanállal, óvatosan, egy irányban keverve, vigyázva, hogy ne törjük össze a piskóta tésztáját. Ha van félretéve még pluszban tojásfehérjénk, abból is bátran rakhatunk a habhoz, csak lágyítani fogja a tésztát.
Krémes teteje: 20 dkg diót daráljunk le a darálón, a maradék 10 dkg-ot mozsártörővel (vagy más hasonló eszközzel) darabosra törjünk össze. Eközben forraljuk föl a tejet, rakjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd öntsük le vele a diót, ami jól meg fogja magát szívni. Közben főzzünk meg 2-3 kisebb apróra vágott krumplit, és miután megfőtt, turmixoljuk habosra. Vaj helyett ezt keverjük össze a dióval. (én raktam még 5 dkg vajat bele). Ettől jóval könnyebb és könnyebben emészthető lesz a tortánk. Végül rakjunk bele annyi rumot, amennyit mi szeretünk.
Soma csinálta ezt a tortát a vacsora csatában! Én kicsit átírtam! Jó étvágyat!
Köszönjük szépen Baloghné Tündének, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!