Kovászos káposzta

2009. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

/Ilike barátnőm receptje/   Öt literes befőttesüvegben készítem. Megfelelő mennyiségű káposztát gyalulok, vagy csíkokra vágok. Nem sózom le!! A káposztát szorosan az üvegbe rakom, aminek az aljára kaprot (lehet száraz is) borsot, babérlevelet, pár cikk fokhagymát teszek (bármelyike elhagyható, ha valaki nem szereti). Jól megnyomkodom, hegyes pirospaprikát teszek párat közé, és az üveg szájánál kihagyok néhány centit.

 

Annyi vizet forralok, amennyi majd a káposztát ellepi, ez kb 3 liter, de mindég kicsit többet szoktam. Annyi evőkanál sót teszek bele, ahány liter (kb) a víz. Ezt melegen ráöntöm a káposztára. Folyamatosan pótolom, mert a szorosan rakott káposzta miatt lassan telítődik a lével az üveg.

Közben egy szelet kenyeret villára tűzve gázlángon megpirítok, belegyömöszölöm az üvegbe, ezzel zárom le az üveget. Kell, hogy a kenyeret is érje a sós lé. Néhány napig meleg helyen tartom. Az üveg alá jó egy műanyag-tálat helyezni, mert forrásnak induláskor kicsordul.

  Ínycsiklandozó ízek, a Torkosság kisördögének ajánlásával Pár nap múlva élvezhető a káposztánk, és ételekhez is felhasználható. Ha éri a lé, sokáig eláll, persze savanyodás után a kenyeret le lehet venni a tetejéről. Leve is egészséges, aki szereti a hordós káposzta levét. A piaci árakat nézve a hordós káposzta ára kb. négyszerese a friss, télen is kapható fejes káposztának, és mivel gyakran készítünk káposztás ételt télen, nem kis pénzt takarítok meg ezzel a módszerrel, ha folyamatosan tartok egy üveg elkészített káposztát, ami bárhol elfér, és kevés pancsolással jár.

Télen is lehet készíteni, akkor a hűtőtáskába  teszem, meleg vizes palackokat teszek az üveg mellé.

Egészségetekre!

Köszönjük szépen Rácskay Zsókának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top