Közeleg a nyugdíj: mihez kezdünk utána?

2010. 10. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan azt gondolják, ha majd nyugdíjba vonulnak, képesek lesznek hirtelen visszavenni a tempóból, de az igazság az, hogy ha nem készíted rá fel magad, a nyugdíjas éveid lehetnek életed legértelmetlenebb  és legunalmasabb évei. Gondolj csak bele: a hétvége helyett szinte minden napodat otthon fogod tölteni. Amennyiben azt szeretnéd, hogy boldog, sikeres nyugalmi időszakod legyen, el kell kezdened időben felkészülni rá. A legalapvetőbb tanács: legyen egy hobbid, mikor nyugdíjba vonulsz. Fontos, hogy már a nyugdíjazás előtt elkezdj néhány hobbit, hisz ha csak akkor nézel valamiféle pótcselekvés után, mikor már felszabadult az időd, hirtelen nem lesz könnyű belekezdeni valamibe, mert nem biztos, hogy bármilyen hobbi kedvedre való lesz. Gondold végig, mi az, amit szeretsz csinálni (pl. kertészkedés, bowling vagy kézművesség), és kezdd el még aktív éveidben űzni a kiválasztott hobbit legalább minimális szinten.  

Van egy másik dolog, amit sok nyugdíjas űz: az önkénteskedés. Ez olyasvalami, ami nemcsak kitölti az idődet, hanem értelmet is ad neki. Persze más téren is kielégítő lehet, mivel rengeteg önkéntes szolgálat létezik, így biztos megtalálod te is a neked megfelelőt, valamint lehetőséged lesz új, érdekes emberekkel találkozni. Ne csak arra gondolj, hogy az önkéntes munka során tulajdonképpen ingyen segítesz az embereken, hanem arra, hogy bizonyos módon ők is segítenek neked. (Hasznossá teheted magad, új tapasztalatokat szerezhetsz, stb…)

Ha anyagi gonddal küszködsz, mint sokan, még mindig szerezhetsz egy részmunkaidős állást, de akár elkezdhetsz egy vállalkozást otthon te magad. Ez általában jó választás azok számára, akik mindig is emberekkel foglalkoztak munkaidejükben. Továbbá bármelyik hobbid kinőheti magát valóságos szenvedéllyé. Ha például érdekel a kertészkedés, elkezdheted a saját tájkertészeti vállalkozásod vagy eladhatod terményeidet a piacon. (Őstermelői vagy vállalkozói igazolvánnyal.)

Persze van rengeteg más lehetőség is. Vissza is ülhetsz az iskolapadba, hogy fiatalnak érezd magad. Új tevékenységek után nézhetsz, melyek érdekelnek, de akár új barátokat is szerezhetsz. Elmehetsz vakációzni egyet szeretteiddel, ez is egy hasznos módja a szabadidőd eltöltésének. Ha van rá lehetőséged, akár „teljes állású nagyszülő” lehetsz, és rengeteg időt tölthetsz unokáiddal. Sokan elkezdenek kirándulni vagy korukhoz passzoló, kíméletes sportokat űzni, esetleg játszani, például sakk-klubokba járni (ez segít megőrizni a szellemi frissességed).

Végül, a nyugdíjas éveid boldogságban való eltöltésének titka az, ha lefoglalod magad valamivel, ha bármi olyat csinálsz, amit szeretsz. Sokan csak anyagi szempontból tudnak a nyugdíjas időszakra gondolni, pedig a pénz nem minden. Ha most nincs is semmi hobbid, rá fogsz jönni, hogy rendkívül üres lesz az életed, ha annyi szabadidőd lesz. Tehát, ha már csak néhány éved van hátra a nyugdíjig, akkor itt az ideje, hogy még most találj valami izgalmas tevékenységet, ami leköt és amit szívesen űznél később is. Ha pedig már nyugdíjas vagy, oszd meg tanácsaidat a többiekkel!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top