A gabonanövények I.

2010. 10. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gabonanövények létfontosságú rostokat tartalmaznak. Minden civilizációs betegség visszavezethető a rostszegény étkezésre, ami azt jelenti, hogy a beleinkben – rostok hiányában – megrekednek a salakanyagok, nem lévén semmi, ami távozásra késztesse őket. Így panganak, rothadnak, mérgező anyagcseretermékekkel  mérgezhetik szervezetünket tovább. Sok végzetes betegség ebből alakul ki.

A gabonafélékben található rostok részben vízben oldódnak, ami azt jelenti, hogy a bél faláról magukba szívják a salakanyagokat. Vannak olyan gabonafélék is, amelyek nem oldódnak vízben, ezek a takarítást végzik a szervezetünkben.

Ballasztként is jó szolgálatot tesznek. Ha az emésztéshez nincs is szükség rájuk, ahhoz mindenképpen szükségesek, hogy eleinte csak a többletet, később már a lerakódásokat is kitisztítsák szervezetünkből.

A gyümölcsök és a zöldségek is tartalmaznak rostanyagokat, csak kisebb mértékben, kevésbé hatásos módon érvényesülnek, mint a durva gabonarostok.

Fontos lenne, hogy teljes kiőrlésű gabonát is fogyasszunk.

Mi is ez a teljes kiőrlésű gabona?

Teljes kiőrlésről beszélünk, ha az egész magot megdaráljuk. Fontos ez azért, mert a csírát, a maghéjat, vagyis az értékes gabonarészeket a tisztítás során eltávolítják, hogy végterméknek maradhasson a kétségtelenül szép és fehér, ám a szénhidráton kívül szinte semmilyen értékes tápanyagot nem képviselő natúr mag.

Az amaránt

Igen értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint kálium, kalcium, magnézium, vas. Gluténmentes, ami a lisztérzékenyek számára is jó dolog. Hatóanyagai igen jól hasznosulnak, ami nagyon fontos szempont. Optimális összetételben rendelkezik fehérjével, zsírral, rost- és ásványi anyaggal, szénhidrátban viszont szegényebb.

Jól használhatjuk mindenféle panírozáshoz, süthetjük süteménybe, főzhetünk belőle kását. Süthetünk belőle kenyeret, de ilyenkor egyharmad amarántot és kétharmad fehérlisztet használjunk.

Az árpa

Káliumban, kalciumban, foszforban és kovasavban gazdag növény. A maghéja tartalmazza az emésztőrendszer számára igen fontos cellulózt, ami segít kitakarítani a salakanyagot.

Ehetjük csíráztatva, hántolva, főzve, kásának. Bárminek is használjuk fel, előző este mindenképpen áztassuk be. Az árpakása csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A zab

Bár a zabot úgy gondoljuk, hogy csak a lovak és a madarak szeretik, mint a fentebb említett gabonákat is, azért nagyon hasznos az emberi szervezet számára is. Nagyon magas a fehérjetartalma. (Sajnos azok az emberek, akik érzékenyek a lisztre, gluténtartalma miatt nem fogyaszthatják.)

A zab rostjai rendkívül jól tisztítják az emésztőrendszert, jó lenne ezért minden nap fogyasztani belőle. Bárhol vásárolhatunk már zablisztet, zabdarát és zabpelyhet is. Főzhetünk belőle zabkását, de ehetjük beáztatott formában is.

Folytatása következik.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top