Kullancsinvázió hazánkban

2011. 07. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A felmérések szerint drasztikusan elszaporodtak a kullancsok az országban. Nógrád, Somogy, Vas és Zala, a Balaton-felvidék a legfertőzöttebb térség, valamint Budapest környéke. Sajnos a kullancsok által terjesztett, egyelőre gyógyíthatatlan Lyme-kór is rohamosan terjed: idén 40 százalékkal több beteget regisztrált az ÁNTSZ.

A kullancsok irtását az Európai Unió tiltja, mivel csak olyan, szerintük aránytalanul veszélyes vegyszerekkel lehet küzdeni ellenük, ami az élővilág más részére is káros lenne. A magyar szakemberek azon a véleményen vannak, hogy felesleges a kullancsok kiirtásával próbálkozni, és inkább az egyéni védekezést kellene ösztönözni, ugyanis a hazánkban kapható kullancsriasztó szerek a vizsgálatok szerint valóban hatásosak.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke arra figyelmeztetett az MTV Híradójában, hogy nagyon lényeges a kullancs szakszerű eltávolítása. Elmondta, hogy olyan eszközt kell használni, amely nem szorítja össze a kullancs testét. (Pl: a patikákban kapható kullancs kanalak.)

Fontos tény, hogy a kullancsok a csípést követő huszonnégy órában nem fertőznek, akkor sem, ha fertőzöttek, ezért ha a megelőzés nem járt sikerrel, és a kullancs befúródott a bőrbe, akkor minél előbb el kell azt távolítani.

A kullancsokról: védekezésről és kezelésről, valamint az általuk terjesztett betegségekről a "Veszélyes kullancs" című korábbi cikkünkben olvashatsz többet. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top