Kutyavilág a vásznon

2011. 03. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha nem is az idők kezdete óta, de a leletek tanúsága szerint minimum 14-15 ezer éve loholnak a nyomunkban hűségesen az ebek. Vigyáznak ránk, segítenek a vadászatban, terelik a nyájat, életet mentenek, elűzik a magányt, a depressziót… És bizony a mozik vásznán, a tévék képernyőjén is sikert sikerre aratnak, hol megnevettetve minket, hol pedig érzelgős könnyeket csalva a szemünk sarkába.

Rin Tin Tin

A világhíres német juhászkutya nem egy híres tenyészetből származik, sőt élete kezdetén még csak gazdája se volt. 1918. februárjában egy Lee Duncan nevű amerikai katona talált rá és négy testvérére, valamint a „mamájukra” egy németek által elhagyott franciaországi kennelben. Nevét a francia gyermekek által az amerikai katonáknak ajándékozott szerencsehozó Rin tin tin figurák után kapta.

Az ebet, akit Duncan hazavitt magával az Államokba, és ott mindenféle mutatványokra tanította, nem kerülte el a szerencse.  Egy bemutatón felfigyeltek rá, és hamarosan a Where The North Begins című Warner Brothers produkcióban találta magát, mely akkora siker volt, hogy megmentette a csődtől az akkoriban éppen haldokló stúdiót.

Rin Tin Tin 1932-ben bekövetkezett haláláig 26 WB produkcióban szerepelt, karrierje csúcsán hetente 10 ezernél is több rajongói levelet kapott! Miután kimúlt, Duncan visszavitte őt szülőföldjére, Franciaországba, és a világ leghíresebb állattemetőjében, a párizsi Asnières-sur-Seine-ben helyezte örök nyugalomra.

Lassie  

Egy másik legenda: Lassie. A hűség szobra, aki kis gazdájához tűzön-vízen át hazatér. Eric Knight megható regényét, a Lassie hazatért 1943-ban filmesítették meg először. A Lassie-t alakító skótjuhász eredeti neve Pal, és először nem is őt választották ki a produkció címszerepére. Dublőrként kellett volna brillíroznia, amikor az eredetileg kiszemelt eb nem volt hajlandó átúszni egy háborgó folyón.

A Lassie hazatér után Pal még 6 Metro-Goldwyn-Mayer alkotásban szerepelt, és gazdájával, Rudd Weatherwaxszal bejárta egész Amerikát, rodeók, vásárok, különféle egyéb rendezvények fényét emelték. Az 1954-ben debütált Emmy-díjas Lassie tévésorozatban már nem Pal, hanem utódai vették át Lassie szerepét.

Toto  

Toto, törzskönyvi nevén Terry, már viszonylag rutinos kutyaszínésznek számított, mikor 1939-ben Judy Garland mellett a kamerák elé állt az Óz, a csodák csodája forgatásán – a mai napig is népszerű alkotás már a harmadik filmje volt.

A  pályafutása során összesen 14 filmet jegyző cairn terrier filmtörténeti jelentősége, hogy megnyitotta az utat a kisebb termetű kutyahősök előtt a mozgókép világában.

Hooch  

Egyik kopó, másik eb – így ismerősebb? A bordeaux-i dogok népszerűségi indexén nagyot dobott az alkotás, melyben az azóta már kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks küzd hősiesen a gazda nélkül maradt ebbel, Hoochcsal, aki tulajdonképpen egy gyilkosság koronatanúja.

Az 1992-es vígjáték a derék Hoochot alakító Beasley egyetlen filmje. Már nem volt fiatal, mikor rátalált a rivaldafény (1978-ban született), és nem sokkal a forgatás után sajnos elpusztult.

Rex felügyelő

Egy sztár a szomszédból, azaz Ausztriából. A tíz évadot megért bűnügyi sorozat értelmesen csillogó szemű nyomozókutyája már egészen kiskorától kifejezetten a szóban forgó tévés produkcióra lett trenírozva. Igaz, a veszélyesebb jelenetekben nem ő látható, mivel féltették az épségét, dublőr kutyákat alkalmaztak helyette.

Az eredetileg kiválasztott Rex az első öt szériában látható, ezután nyugdíjazták és egy Rhett Buttler nevű eb vette át a helyét.

Kántor

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy magyar kedvenc: Kántor.  A felsoroltak közül ő az egyetlen hős, aki a valóságban is létezett, rendőrkutya volt, a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb nyomozó ebe. Élete 1964-ben ért véget, egy üldözés során egy Fertő-tavi aknazár végzett vele. Kitömött testét az érdeklődők a Rendőrség-történeti Múzeumban tekinthetik meg.

Történetét a Magyar Televízió ötrészes sorozat keretében vitte filmre 1976-ban, Kántornak és gazdájának, az idén elhunyt Tóth Tibornak is örök hírnevet biztosítva. A krimiprodukcióban a legendás rendőrkutyát egy Tuskó névre hallgató németjuhász alakította.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top