Lakberendezés 1.- A mediterrán stílus

2009. 07. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakberendezési stílusokat időben és térben vizsgáljuk. A jelenlegi stílusok közül kiemelkedik a mediterrán. Ez abból adódik, hogy a magyarok többsége a Földközi-tenger partvidékén nyaral, és az ottani hangulatot szeretné kicsit felidézni a szürke hétköznapokban. A mediterrán stílusnak és a lakberendezési kellékeknek legfőbb jellemzője az ember és a természet harmonikus egymásba olvadása. Magával ragadó, melyben egyszerre jelen vannak az új és a régi elemek is.

A legjellemzőbb fogalmak e stílusra a rusztikusság, a természetesség és a vidámság. Magyarországon négy ága érvényesül: az olasz, a spanyol, a görög, illetve a provence-i, amely megnevezést ma már gyűjtőnévként az összes vidékies stílusra használjuk. Karakteres motívumokkal találkozunk, a stílus jellegzetességei a kovácsoltvas bútorok, az agyagedények, óriási virágtartók, a hímzett ágyneműk, a zsalugáterek, a növények sokasága, a mozaikburkolat.

Ami a színhasználatot illeti a meleg árnyalatok dominálnak, mint a zöld eltérő árnyalatai (fenyő zöld, moha zöld) a vanília, a bézs, a barack, a barna különböző árnyalatai (rozsda barna, meleg barna), a narancs, okker, kukorica sárga, tört fehér és a kék melegebb tónusai vagyis leginkább azok a színek, amelyek a mediterrán emberek életstílusát és vitalitását visszatükrözik. A meleg színvilágnak köszönhetően otthonunkat valódi mediterrán oázissá varázsolhatjuk, ami melegséget, harmóniát, vidámságot ugyanakkor egyszerűséget sugároz.

A falak festésénél a márványos, foltos felhős festési technika igazán jól mutat egy mediterrán hangulatú otthonban. Ennek a technikának a lényege, hogy először egy világosabb alapszínnel kifestünk, majd egy lapos széles ecsettel egy sötétebb színt viszünk fel, amit egy ronggyal vagy szivaccsal szétkenünk a falon.

A stílushoz igazodva a padló lehetőleg legyen matt, kicsit kopottas jellegű padlólap, de használhatunk fapadlót is. A tökéletes hatás érdekében le lehet teríteni egy természetes hatású – gyapjú vagy gyékény – szőnyeget. A többi textília, a függönyök, a drapériák és a díszpárnák is igazodnak ehhez. Könnyedek, színpompásak és természetesek.

Ne zsúfoljunk össze túl sok bútort, hiszen fontos a szellősség. A felületek legyenek mattak, és természetesek. Nem kell a „csicsa”. A légkör kialakításához leginkább hozzájárulnak az itthon is könnyen beszerezhető fa (cseresznyefa, natúr tölgy), és fonott bútorok. Mellettük igazán jól mutatnak a kovácsoltvas berendezések. Ezek a belső és külső terekben is jól használhatóak.

Kiegészítőket is csak mértékkel használjunk! Csak annyit amennyivel egy kellemes, családias hangulatot tudunk megteremteni. Ezek lehetnek képek, amelyek az élet és a család szeretetét fejezik ki, gyertyák, kovácsoltvas keretes tükör, illó olaj üvegcsék…stb.

Az ilyen stílusú otthon varázsszavai, amit a reneszánsz is hirdetett – „Szeresd az életet, a természetet, az embert, és ezek szépségeit, hagyd a gátlásaid és merj őszinte lenni és szintén élni”. Stílusok szempontjából a legfontosabb azonban az, hogy ha elhatározzuk, hogy mediterrán otthont varázsolunk maguknak, akkor tartsunk is ki emellett! Ne keverjük a stílusokat, vigyük végig elképzeléseinket az egész házon, vagy lakáson!

Kapcsolódó anyagok:

$$4165$$

$$4317$$

$$4355$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top