Lakberendezés 2. - Retro forever

2009. 07. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A „retrosításnak” nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retro stílusát. Ennek a stílusnak azonban megvannak a maga jellegzetességei.

A retro híres erőteljes színvilágáról, általában minden hangsúlyos, esetenként rikító színek is helyet kapnak. Természetesen megvannak a stílus abszolút favorit színei. Ilyen például a fekete, a fehér, a mélybarna, a narancssárga, a babarózsaszín vagy épp az erős pink, a királykék (vagy a kék bármely árnyalata), zöld és a piros. Ezeket a színeket magukban vagy olykor szokatlanul párosítva (kék-zöld) jelennek meg.

A színvilágon kívül meghatározó szerepet töltenek be a mintázatok is. A csíkok, a hullámok, a körök, az egymásba érő három- és nyolcszögek, vagy akár a hatalmas virágok egyaránt kötelezően borítják el, a szőnyegeket, a falakat, a lakástextileket és esetenként még a kisebb használati tárgyakat is.

Anyag tekintetében a retro-nál egyetlen hátrányként megemlíthetjük, hogy még köszönő viszonyban sincs a természetességgel. Egyedül talán  a parketta alapanyaga, a fa képviseli a természetet az ilyen stílusú otthonban, ám ezt előszeretettel váltják fel a mindig megújulni képes PVC borítással. A retro kedvenc anyaga a műanyag, ami könnyen formálhatósága miatt lett népszerű a hatvanas években. A fém, a krómozott felületek csillogása eléggé szembetűnően hordozza e stílus jegyeit. Legalább annyira, mint a műanyag, a műbőr és a lakk borítású berendezési tárgyak. Az elsődleges szempont mindig az egyszerű kezelhetőség legyen.

A retro stílusú bútorokra általában a formák egyszerűsége, a praktikusság jellemző. Többnyire a kerekített, gömbölyű alkotások, a lapított téglalapok, kerekített négyzetek. Meglehetősen komfortos lakást hozhatunk létre belőlük, mivel a bútorok könnyen variálhatók, átalakíthatók. Gömb alakú lámpaburák, kagyló alakú székek, az egymásba rakott asztalok, a forgatható, tojás alakú, alacsony támlás fotelek, mind a kényelmünket szolgálják.

A legegyszerűbb és leginkább költségkímélő megoldás megoldás ha körbe nézünk a család pincéjében, a garázsokban, a lomtalanításkor vagy épp egy régiség piacon. Ezeket a tárgyakat, bútorokat saját kezűleg, saját ízlésünknek megfelelően újíthatunk fel. Igaz a nagy bútoráruházaknak már vannak retro design termékeik, de ezek súlyos ezrekkel könnyítik meg zsebünket.

Bátran kijelenthetjük, hogy amit ez a stílus képvisel – kiabáló színeivel, gömbölyű formáival, fiatalos lendületével –, az képes elfeledtetni velünk túlhajszolt, rohanó világunk keserűségeit, képes felüdíteni és elhitetni, akár csak pár órára is, hogy szabadok vagyunk.

Kapcsolódó anyagok:

$$4049$$

$$4317$$

$$4355$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top