Lakberendezés 5. - A minimál design

2009. 08. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy minimál stílusú  lakásban elengedhetetlenek az áramvonalas bútorok, amelyeknek térválasztó funkciójuk is van az osztatlan légterű lakásokban. Ezekkel a bútorokkal hűvös eleganciát sugallhatunk. A minimált a sima felületek, az elegáns anyagok és a visszafogott színek jellemzik. A falakat enyhébb, halvány pasztellszínekre szokás festetni, az élénk, rikító árnyalatokat itt nem találunk. Kedvelt anyag a fa, amely a természetességet hozza el otthonunkba. A padló általában valami világos megoldással párosul a hasonló árnyalatú falhoz. Ha esetleg sivárnak találjátok ezt a megoldást, megtörhetitek a hatást egy nagy, hosszúszőrű, gyapjú, vagy egy merész, geometrikus mintájú szőnyeggel. 

Meglepő módon a legjellegzetesebb bútor ebben a lakberendezési fajtában a kanapé, aminek geometrikus, tiszta vonalvezetésű, egyenes kontúrokkal megrajzolt, általában kárpit nélkülinek illik lennie. Közvetlen környezetében kevés bútor van, maximum előtte egy egyszerű üveg, vagy faasztal díszeleg.  De sokszor még az sem.
Ne feledkezzetek meg arról, hogy ez nem az a stílus, ahol minden apró, számunkra becses kis tárgyat kipakolhatunk a polcokra. Itt egyáltalán ne, vagy csak igen korlátozott mennyiségben kerüljenek ki a szívünknek kedves dísztárgyak. Inkább egy-egy gigantikusabb, mutatós dekorációs tárgyal tegyük egyedivé az üres helyeket, amelyek lehetőleg egyszínűek legyenek. A berendezési tárgyak esztétikai élményét nem díszítettségük, hanem arányrendszerük, anyaguk, esetleg felületük kidolgozása adja. Ezáltal a minimált inkább az egyedülálló, vagy fiatalabb korosztály – ha megengedheti magának – szokta előnyben részesíteni, mert gyerekekkel rendelkező családoknál ez nehezebben kivitelezhető. 

A lábaknál, fogantyúknál jellemző a kicsi méret, vagy a kis keresztmetszet, és az alumínium vagy a rozsdamentes acél használata. A horizontalitás mellett, a design áramlat fő jellemzője, hogy kerüli az ívelt formákat, erősen nonfiguratív és különféle négyszögű felületeknek, vagy hasáboknak az egymásba metszésével, váltogatásával ad mozgalmasságot akár a bútornak, akár a tereknek. A márkás szórakoztató elektronikai termékek, például a lapos képernyős tévé, legalább annyira a stílus jellegzetességei közé tartozik, mint a bútorok.  Bizonyára sokatok igencsak idegennek érzi a minimál designt. Gondolkodóba estek: vajon elférnek-e a dolgaim, ilyen kevés bútorban? A minimalizmusban nem előírás a hűvös környezet, nem is ez a cél. Az átláthatóságra, a letisztultságra, az egyszerű, de látványos hatásra törekszik. A fafelületek, különösen a ma divatos, erősen mintázatos dióval burkoltak, melegséggel tudják elárasztani az otthonunkat. Az ülőgarnitúrák kárpitjának a színe, és anyaga szintén kelthet lágyságot, hogyha kellő figyelmet szentelünk kiválasztásának. A szőnyeg, és egy-egy jól megválogatott festmény, tovább fokozhatja az otthonosság érzését. A tárolókapacitás sem tűnik el minimál környezetben, csak a nappali szekrényfala helyett, a hálószobák, előszobák, esetleg a gardrób helyiségek nagy tolóajtós szekrényeibe költözik át.

Ha az idősebb korosztály nehezen is barátkozik meg a minimál stílussal, azt mindenki elismeri, hogy takarítani, vagy megtalálni amit keresünk, sokkal egyszerűbb, mint bármely más otthonban.

Kapcsolódó anyagok:

$$4049$$

$$4165$$

$$4317$$

$$4355$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top