Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 dl tej, 6 dl kefír, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 1 evőkanál só, 1 lapos evőkanál kristálycukor.
Az élesztőt megfuttatjuk 2 dl langyos tejben, amelybe előzőleg beletettük a cukrot. Ha az élesztő megkelt, hozzákeverjük a liszthez, és vele egyidőben a kefírt, a tojásokat és a sót is. Egy meglehetősen lágy tésztát kapunk, amit kb. 2-3 órára, letakarva, hűtőszekrénybe teszünk megkelni.
A fokhagymás olajhoz kb 10-12 gerezd fokhagymát lereszelünk, vagy nagyon apróra vágunk és annyi olajjal öntjül le, hogy jó bőven ellepje! Ezt akár egy nappal hamarabb is elkészíthetjük, de nem szükséges.
A megkelt tésztából olajos kézzel kis gombócokat formálunk, kézzel széthúzogatjuk és forró olajban kisütjük. Ha nem sikerülne kerek lángost formálni, az asztal egy részét jó bőven olajozzák be és a tenyerük élével próbálják meg szétnyomkodni, nekem is csak így megy a kerek lángos.
Ha szeretnék igazán finoman elkészíteni akkor nagyon forró olajba tegyék kb. 2-2 percet süssék csak az oldalakat, ne féljenek attól, hogy ha kicsit nyersebb a közepe, persze nem folyós attól nagyon finom és nagyon sok dícséretet kaptam már érte érdemes elkészíteni.
Minden elkészítőnek jó étvágyat és sok gratulációt kívánok hozzá!
Köszönjük szépen Beréti Katalinnak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért!