Légy egészséged kertésze!

2011. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kerti munka egészséges, és boldoggá tesz. Látni fogod: kert nélkül is lehet kertészkedni. Ráadásul nem csak lehet, de jótékony hatással is van rád!

Vizsgálatok bizonyítják: akinek van kertje, sokat tehet egészségéért. A kerti munka természetes gyógyszer, ami optimálisan hat a testre, szellemre és lélekre egyaránt. Aki megmunkálja a talajt, ápolja a virágokat, zöldséget és gyümölcsöt termeszt, annak jobb a vérnyomása és a koleszterinszintje, leépíti a stresszt, és endorfinokat termel az agyában: boldogsághormonokat, amik még a fájdalmat is elűzik.

Közismert, hogy a kerti munka egészséges és boldogít. Egy brit kutatócsoport vette a fáradságot, hogy kikérdezzen és analizáljon embereket, akiknek ugyan nincs kertjük, de az erkélyen, a teraszon vagy az ablakládában kertészt játszanak.

Az eredmény szenzációs és meghökkentő volt. Aki virágokat, gyógynövényeket, vagy zöldségeket gondoz, annak még jobbak az esélyei, hogy tovább éljen, és jobb vizsgálati eredményeket érjen el, mint annak, aki ezt nagy felületű kertben műveli. Ezt talán a sok munka magyarázza, amit egy kert igényel. A kertészkedés az ablakládában, a teraszon vagy az erkélyen időben és energiában behatárolódik. Eközben tiszta boldogságot érzünk, testközelben vagyunk a természettel, és mégsem kell sok munkát befektetnünk.

Egy régi kínai közmondás így szól: „Ha boldog akarsz lenni egy órára, idd le magad. Ha egy év boldogságot szeretnél, házasodj meg. Ha egy életen át boldog akarsz lenni, vegyél magadnak egy kertet!” Ezt a mondást az angol kutatók szerint egy kis földdarabra is alkalmazni lehet. Érvényes az ablakládára, a teraszra, és az erkélyre akkor is, ha a lakástulajdonos a város közepén lakik. Ezeket a kis zöld szigeteket az egészség természetes forrásainak lehet tekinteni. Döntően hozzájárulnak az életminőség javításához, és kétségkívül megelőznek betegségeket, meghosszabbítják az életet, és javítják az egészségi paramétereket. Az apróbb mindennapi panaszokon gyorsabban úrrá lehet lenni. Aki a teraszon, erkélyen vagy ablakládánál „minikertészként” ügyködik, megspórol jónéhány tablettát. Az orvosok és a pszichológusok pontosan megfigyelték és megmérték, hogy hogyan hat a „kis” kerti munka a lakásban és körülötte a szervezetre:

Már 8 perc egy gyógynövény- vagy virágláda mellett 10%-kal csökkenti a vérnyomást. Magas vérnyomásban szenvedők esetében még jobbak az eredmények. A pulzus megnyugszik, a szívfrekvencia egyenletesebb lesz. Az anyagcsere élénkül. Az izomfeszültségek feloldódnak. A fájdalmak csökkennek. Csökkennek a szorongások, az általános hangulat javul. A testi koordináció javul, a szellemi élénkség fokozódik. Az emberek kommunikatívabbak lesznek.

Sokan azok közül, akik egy ilyen minikerttel rendelkeznek, nem kell már lelki segélyt igénybe vegyenek. Azok az emberek, akik a stressz-terheléstől depressziósak, ismét boldogsághormonokat termelnek. Ezt különösen a virágokkal végzett munka váltja ki.

A reumában szenvedők kevésbé intenzíven érzik fájdalmaikat, amíg a kis földdarabkájukon tevékenykednek.

A stresszelt és túlhajszolt emberek feloldhatják feszültségeiket és újra megtalálhatják belső békéjüket. A gyógynövényekkel, zöldségekkel, virágokkal a cserepekben és ablakládákban végzett munka által védettebbek lesznek a stressz ellen. Ehhez járul még a hatalmas sikerélmény, ha az erkélyen saját, érett paradicsomot szüretelünk, vagy málnát szedünk.

Valóságos csodákat tesz a rendszeres munka a minikertekben azoknál a pácienseknél, akik Parkinson- vagy Alzheimer-kórban szenvednek, elvonókúrán vannak, vagy táplálkozási zavaruk van, balesetek, szívinfarktus, gutaütés után. A szoros kapcsolat a természettel harmóniához vezet a testben és a lélekben.

A természetnek erős befolyása van az emberekre. Az orvosok megállapították, hogy súlyos betegek a klinikán gyorsabban gyógyulnak, és kevesebb tablettát kell szednek, ha ágyukból kilátásuk van egy parkra fákkal és egy mezőre. Azok a praktizáló orvosok, akiket az angol tanulmány készítésekor kikérdeztek igazolták: aki rendszeresen ápol virágokat a lakásában és körülötte, kevesebb alvászavarban, fejfájásban, migrénben, hát- és izületi bántalomban szenved.

Van katalógus olyan növényekről, amelyek különösen alkalmasak az erkélyen, teraszon vagy ablakládában való termesztésre, a lakónak nagy sikerélményt jelentenek, és ezért nagyon segítik az egészséget. Emellett bizonyos gyógynövények öngyógyításra is alkalmazhatóak.

Célszerű az ablakládában kerti zsázsát tartani. Már pár nappal a vetés után kihajtanak az első kis növénykék. A zsázsa minden salátának különleges zamatot ad. Ezenkívül krómot tartalmaz, ami segít lefogyni, mert irányítja a telítettség érzését, valamint pajzsmirigyünket természetes úton jóddal látja el.

Szinte kötelező a minikertben metélőhagymát tartani. Mivel C-vitamin és vastartalmát hamar leépíti, csak frissen érdemes fogyasztani: levágni, megmosni, apróra vágni, és egy szelet teljes őrlésű kenyérrel vagy salátával fogyasztani.

Fontos konyhai gyógynövény a petrezselyem. Robusztus, C-vitamint ad, és szinte minden ételbe beletehető fűszerként.

Mediterrán hangulatot varázsolhatunk a balkonra, ha bazsalikomot ültetünk cserepekbe.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top