Macska az ágyon!?

2010. 07. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan tartunk házi kedvencként macskát, mégsem örülünk annak mindannyian, hogy a macsek az ágyunkban heverészik. Persze anya, vagy párunk azt mondja, hogy senkit nem zavar, hisz csak alszik benne. Na igen, ugyan úgy, mint mi is esténként. Maradjon-e a cica az ágyban, vagy keressünk neki másik alvóhelyet?

A macska és az ember kapcsolata évezredekre nyúlik vissza. Misztikus jelentéssel is bírt, például, hogy a felemelkedő lélek megtestesítője, majd a későbbiekben a boszorkányokkal azonosították őket. Tehát sok figyelmet igényelnek ezek a nagyszerű teremtmények. Viselkedésük eléggé öntörvényű, nehéz korlátok közé szorítani őket, önállóak és hatalmas szabadságvággyal rendelkeznek.

A lakásban tartott cicának szüksége van egy saját zugra, ahol nyugodtan pihenhet. Szeret bújni, vackot készíteni és azt is szereti, hogy egyedül csak az övé az az élettér. Ösztönösen választja ki saját kis helyét, ahol szeret lenni, gyakran vízerekre pihen. Ettől függetlenül szereti a kanapékat és az ágyakat is. A gazdi közelségét igényli, így a közvetlen testi érintkezést is. Nem foglalkozik a gazdi intim szférájának tiszteletben tartásával, egyszerűen, ha kedve tartja befekszik mellé, vagy éppen rá.

Lehet ellene tenni? Például ki lehet csukni a kedvest, de mi történik ha a kaparászás és a nyávogás nem hagy minket aludni? Legtöbbször a gazdi adja fel, engedi magára a szőrcsomót, vagy cselhez folyamodik! Ilyen csel, ha a velünk lakók egyikére csempésszük át a jószágot, és ha az elfogadja azt a helyet, máris meg van oldva egy éjszakára a probléma. Másik csel, hogy ha a cica elszunnyad, szépen lerakjuk a közelben lévő kosarába, vagy legalább az ágyon arrébb tessékeljük, hogy mi is tudjunk aludni. Tudjuk, hogy szereti a meleg puha helyeket, hát vegyünk neki egy konvektorra vagy radiátorra akasztható macskaágyat, amiben aludhat éjjelenként. Persze az sem kizárt, hogy nappal nagyon jól alszik a macskaágyban, de éjjelre mégiscsaka  gazdájára telepszik, leszűkítve ezzel annak mozgásterét.

Örök kérdés, hogy a cica alhat-e egyáltalán egy ágyban velünk? A válasz, hogy ha megfelelően tisztán van tartva, külső és belső élősködője sincs, akkor nyugodtam feküdhet a gazdi ágyában, a szájszagán kívül más zavaró dolgot nem hagy maga után. A megfelelő óvintézkedéseket azért el kell végezni. A macskák legidegesítőbb külső élősködői a bolhák. Ezen igazán könnyedén lehet segíteni bolhaiírtó nyakörv, por, spray, sampon beszezésével. Amíg a cica bolhás, nem szabad az ágy közelébe sem engedni, hisz a bolhák nayg élvezettel szívnak embervért is. Időnként féreghajtó tablettát kell neki adni, ez megelőzheti a kellemetlen belső élősködőket. Vannak, akik a nyálától tartanak, de az sem okoz semmiféle bajt csupán a bőrre kerülve. Ha sérülés van például a karunkon, akkor arra vigyázzunk, hogy az a terület ne érintkezzen a cicával.

Vannak kimondottan cicarajongók, akik akár több macskával is megosztják ágyukat, sosem kapnak el semmiféle betegséget, és van olyan is, aki allergiás a cicákra, nyilvánuljon ez meg tüsszögésben, vagy akár gombás megbetegedésben. Akik nem kedvelik a macskákat, mindig is keresni fogják az ellenérveket, miért nem jó, ha a cica egy ágyban alszik velünk. Azok, akik meg rajonganak értük, elsiklanak ezek felett.

Tehát az aludjon-e az ágyunkban a cica, vagy se kérdésről megoszlanak a vélemények.  Ám lássuk be, ha rossz kedvünk van, és egy doromboló, nagy szemű szőrpamacs az ölünkbe húzódik, jól tud esni a közérzetünknek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top