Magyar maszat az űrben

2009. 03. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Masat – 1 névre keresztelt miniműhold építésének célja, hogy felébressze a hallgatókban az űreszközök iránti érdeklődést, tapasztalatot szerezzenek űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, bevonják a diákokat valós űrküldetésekbe. Mindemellett céljuk, hogy a megszerzett tudás és tapasztalatok alapján két féléves – mind a BSc mind az MSc választható tárgyainak tematikájába illeszkedő – tantárgyat indítsanak. Persze, nemcsak oktatási célokból készül, hanem az ilyenfajta fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy hazánk tudjon csatlakozni a különféle nemzetközi kutatásokhoz, expedíciókhoz.

A picinyke műhold célja alapvetően az, hogy repüljön. Nem nagy dolog, gondolhatnánk, de higgyük el, hogy bármit is feljuttatni az űrbe bizony igen nagy teljesítmény! Tervezői azt tekintenék a legnagyobb sikernek, ha a fél-aktív mágneses szabályozás működését igazolni tudnák – bármit is jelentsen ez a műszaki-tudományos megfogalmazás. De éppen eme kutatási terület miatt a Masat egy kis kezdeményezésből elég nagy projektté nőtte ki magát, az oktató célzatú tervezés helyett ma már komoly – nemzetközileg is elismert – kutatási munkáról beszélhetünk!

Jelenleg javában folynak az építési munkálatok, amihez nagyon sok és drága eszközt kellett beszerezni. Elsősorban a védelemre figyelnek, hisz az űrben nem túl barátságosak az állapotok, így hővédelemre, a kommunikációs rendszerre sok figyelmet kell fordítani. Ráadásul mindezt egy 10 centiméteres kockába kell beleépíteni, úgy, hogy ellenálljon a kozmikus sugárzásnak és jeleket is tudjon küldeni a Földre! A műhold körülbelül 600 kilométeres magasságban kering majd, és röpke 3 hónap lesz az élete. Amíg a jeleket továbbítja, addig napenergiát fog használni, ami a kis kocka oldalát borítják.

Ami eredetivé teszi a kis kockát, az, hogy minden egyes elemét a magyarok építik, nem meglévő külföldi elemekből állítják össze. A kilövésében az indiai űrközpont segít majd, akik körülbelül 65- 80 ezer dollárt kérnek ezért. Szerencsére sokan a műholdépítők mellé álltak, így a támogatóknak hála, sok mindent ki tudnak fizetni, hogy csakis a legjobb tesztek után kilőhessük a magyar műholdunkat –ami igen a miénk és 100% - ban magyar.

Maszat saját bloggal rendelkezik, ahol a készületeket követhetjük nyomon: http://cubesat.bme.hu/



Szerző

donna.hu



Scroll to Top