Magyarország unikális vonzereje lehet Hortobágy

2010. 04. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

200 milliárd forint fejlesztési támogatásból bővítik és újítják fel a Hortobágyi Nemzeti Parkot.



A Hortobágyi Nemzeti Park Regionális Operatív Program keretében nyert támogatást, melyhez az önerőt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium biztosítja. Fő cél: a turizmus fellendítése, a programkínálatok színesítése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.














A tervezett fejlesztésből 535 millió forint jut a Nagycsárda, a Kadarcsi, illetve a Meggyesi csárda rekonstrukciójára, mely a tervek szerint 2010. nyarára kell, hogy elkészüljön. A Kadarcsi csárdában a vendégeknek lehetőségük lesz olyan korhű öltözékekbe bújni, mint suba, guba, szűr, így átmenetileg pásztorrá vagy betyárrá válhatnak és „kipróbálhatják” a kalodát és a bilincseket is.














A vadasparkban a tervek szerint ősztől már speciálisan kialakított gépjárművekkel haladhatnak a vendégek, miközben érdekes információkat hallhatnak a parkról és az ott lévő élőlényekről. A vadaspark lehetővé teszi egy szafarival egybekötött turisztikai vadaspark kialakítását, mely Magyarország unikális vonzereje lehet.





A projekt 416 millió forintból szándékozik megépíteni a Balmazújváros – Hortobágy kistérség kerékpárút tanulmányterv alapját képező kerékpárutat.





A Hortobágyi-Halastavi turisztikai kerékpárút 8,25 km hosszan vezet a Pásztormúzeum előtti tértől a Hortobágy folyón átívelő fahídon keresztül, az erdei iskola érintésével Kungyörgyön át a Hortobágyi halastavi bemutatóhoz.












2010. őszére 500 millió forintból rekonstruálják a halasi kisvasút eredeti pályáját, további 1,1 km-rel meghosszabbítva. A halastavak legvadregényesebb részén 430 méter pallóút épül olyan látványelemekkel tarkítva, mint álcázott leshely, etetősziget.





A kisvasút indítóállomásánál „Híres madarászok nyomán” címmel emlékhely és madárgyűrűző állomás kialakítását tervezik.





A tervek szerint a halastavi kisvasút eléri a „legbelső” Kondás tavat, amely a darvak hagyományos éjszakázó helye. A végállomásnál pedig fogadó épület, egy 8 méter magas járószintű megfigyelő torony és új betekintők épülnek, hogy a látogatók a tó partjáról nézhessék a darvak gyülekezését.





A projekt jelenleg elbírálás alatt áll, még nem született végleges döntés.





-Szűcs Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top