Gombák kívül-belül

2010. 04. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagyon szeretik a nedves helyeket, a nyirkos, sötét területeket, leggyakrabban ilyen helyeken kezdődik a fertőzés.

Három típusba soroljuk azokat a gombákat, amelyek az emberre veszélyesek, mégpedig fonalas, sarjadzó vagy élesztőszerű és penészgombákat különböztethetünk meg. Megkülönböztetünk még felszíni és belső szervi, úgynevezett szisztémás fertőzéseket. A lábunkon figyelhető meg leggyakrabban a fertőzés. Az úgynevezett atlétaláb általában a lábunkon, a gyűrűs- és a kisujjunk között alakul ki főként a zárt cipőben dolgozóknál, esetleg sportolóknál. Ilyenkor a bőrünk kifehéredik, esetleg nedvezik, berepedezik.

Egy  másik típusú fertőzés a talpunkon szokott kezdődni, kiterjedve a talpélekre. Hámlás, illetve piros gyulladás formájában szokott mutatkozni. Ezt a fajta fertőzést  mokaszinlábnak nevezik. Sajnos nagyon gyakori, és bizonyos életkor fölött szinte népbetegség a lábköröm gombásodása, mely súlyos esetben mind a 10 körmöt érintheti. Általában a nagylábujjak körmén kezdődik, annak felválásával, töredezésével, sárgás-fehér, sárgás-szürke elszíneződéssel, melynek során a köröm alatt morzsalékony, törmelékes anyag szaporodik fel, amely könnyedén kikaparható. Vannak olyan fertőzések, melyek során fájdalommal is járó gyulladás alakulhat ki. Ez általában a körömágy felől terjed duzzanattal, másodlagos baktériumfertőzés esetén gennyesedéssel is. A köröm, illetve a lábgombásodás elterjedésében szerepet játszik az is, hogy a betegség nem fájdalmas, legfeljebb esztétikailag zavaró, ami azonban a nyári szandálok viselése során feltűnő lehet. Testünk bármelyik területén kialakulhatnak szabálytalan, körkörös, közepükön gyakran spontán is gyógyulást mutató fertőzések. Ezek ritkán viszketnek, sokszor már kisgyermekkorban is megjelenhetnek, gyakran háziállatoktól szerzett fertőzés eredményeképpen. Előfordulhat néha, hogy a  gombás fertőzés a hajas fejbőrre is ráterjed, ilyenkor tapasztalhatjuk, hogy foltokban hullik a hajunk. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Jelentős kozmetikai zavart okozhat az arcbőr, illetve a hajas fejbőr korpás gyulladása, amiért egyéb tényezők mellett a bőr normál flórájához tartozó, általában ártalmatlan gombaféle felelős. Több provokáló tényező együttes hatására a mennyiségileg és minőségileg megváltozott faggyútermelés talaján a gomba sokszor élénkvörös, hámló, kissé viszkető, sokszor rendkívül ijesztő mértékű gyulladást okozhat. Hasonló gombatörzs okozza az ún. napgomba fertőzést, melynek során a le nem barnult bőrön alig észrevehető halványbarna folt keletkezik. Fény hatására a normál bőrfelület lebarnul, a fertőzött rész azonban világosabb marad, és így jól látható fehér foltozottság jön létre. Ez az állapot nem igazán fertőző, viszont kiújulásra hajlamos, elsősorban erősen verejtékező embereknél. A gombás fertőzésekre általában hajlamosító tényezők a fokozott verejtékezés, az elhízás, cukorbetegség, illetve más betegségek vagy gyógyszerek miatt legyengült immunrendszer, az antibiotikumok indokolatlan, tartós szedése, hormonális fogamzásgátlók, szexuális partnerek gyakori cseréje. A kezelés enyhébb esetekben külsőleg alkalmazott gyógyszerekkel (kenőcsök, oldatok, hintőporok) is eredményes lehet, de súlyos, kiterjedt fertőzésnél vagy gyakori kiújulás esetén már belső kezelés szükséges, melynek során a mai modern készítményekkel végleges gyógyulás érhető el. A gombás fertőzéseket elkerülendő, mindig legyen a lábunkon papucs, ha közös zuhanyzót használunk, akár strandon, akár termálfürdőben!

Ha valaki tudja magáról, hogy fertőző betegsége van, lehetőleg ne látogasson ilyen helyeket.  A termálvíz előidézheti a hüvelygomba fertőzést, mely ellen intimzuhannyal vagy a normál hüvelyflórát helyreállító hüvelykúpok használatával is védekezhetünk. Ezek sokszor az enyhébb fertőzések kezelésére is alkalmasak lehetnek. A nyári meleg hónapokban a különösen gondos tisztálkodás, az úgynevezett összefekvő bőrterületek szárazon tartása, dezodorálása fokozottan indokolt. A nyár folyamán az őszi-téli zárt cipőket formaldehiddel fertőtlenítsük, így megelőzhetjük a cipőktől való visszafertőződést. Ha valaki úgy tapasztalja, hogy puffad, fokozottan kívánja az édességet, viszket a bőre, esetleg romlik a látása, joggal gondolhat arra, hogy candida fertőzése van. A megfelelő szakemberek felkeresése mellett sokat tehet önmaga is a betegség legyőzése érdekében egy speciális diétával, kalóriaszegény étrenddel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top