Mai példaképek

2009. 11. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tinédzsernek lenni nem könnyű, ilyen korú gyermek szülejének pedig egyenesen megrázó feladat. Nehezen tudjuk kezelni gyerkőcünk érzelmi kitöréseit, ami erre az időszakra fokozottan jellemző. A serdülők pedig csak egyszerűen keresik a saját útjukat, próbálgatják bontogatni szárnyaikat. Legtöbbször lázadásaikat abban élik meg, hogy az otthon kőbe vésett normák helyett sajátokat teremt. Ehhez nagyban hozzájárulnak azok a minták, amikhez a társadalom révén jutnak el hozzájuk.

Kutatások szerint a mai fiatalok legnagyobb részénél  a televízió az az eszköz, amit alapértékként vesznek figyelembe, és ami a hovatartozást és a példaképeket is megadja számukra. Ezzel szoros összefüggésben van az kimutatás, miszerint a tizenhárom-tizennyolc éves korosztály nyolcvannégy százaléka rendelkezik saját televízióval. Ez a szám azt is sejteti, hogy ezek a tinik a tévé előtt igen hosszú időket töltenek el. A tévében pedig jól tudjuk, mik mennek. És gondolhatjuk, hogy ifjoncunk nem a film múzeumot, vagy épp a kultúrházat nézi, amiből esetleg még tanulhatna is valamit...

 

Milyen példák vannak előttük?

Ha maradunk tv-nél, azt láthatjuk, hogy sok családban közös program egyes sorozatokat, szappanoperákat, illetve a különféle lövöldözős akciófilmeket nézni. Ezzel nincs is baj, ha utána meg is beszéljük együtt a látottakat, és helyre rakjuk a gyerekben azokat. Sok esetben sajnos ezek a párbeszédek elmaradnak, amivel torz képek, értékrendek alakulhatnak ki porontyunknál.

Kikre néznek fel ma gyerekeink?

Az említett sorozatok sztárjai mindenképpen azok közé tehetők, akik a serdülőket foglalkoztatják, esetleges példaképként tekinthet rájuk. Most például nagyon népszerű Michael Scofield a szökésből, vagy akár az új köntösbe bújtatott Beverly Hills 90210 sztárjai. Szerencsésebb viszont, ha szülőként inkább a több értéket képviselő műsorokra hívjuk fel a figyelmet. Érdemes például a sportműsorok felé terelgetni gyerkőcünk, ami révén valós és igazi követendő példákat állíthatnak maguk elé.

A zenei életből kiugró személyiségeket is előszeretettel bálványozzák a tinik. Most például nagyon „menőnek” számít hazai vonalon, és az említett korosztálynál jó pasinak számít SP, vagy az Anti Fitnesz Club, akik az EMO-soknak nevezik magukat. (Az EMO hazánkba a német Tokio Hotel nevű együttes révén jutott el és kelt még ma is őrületet a kamaszok között.)

A másik, finomabb vonalon mozgók körében most az új tébolyt a High School Musicalban szereplő tinisztárok váltják ki. A két főszereplő a helyes Zac Efron és a bájos Vanessa Hudgens, akire lányok milliói szeretnének hasonlítani. Az ő konkurenciájuknak számít a Hannah Montana-ból ismert Miley Cyrus, akire szintén idolként tekintenek a korabeliek.

És persze visszatért Britney Spears, akinél „jobb” példát csak a húga mutat, akinek tizenhat évesen sikerült teherbe esnie. Javára legyen mondva, ő nem jelentette ki álszent módon, hogy szűz marad az esküvőjéig, viszont ez így azért korántsem a legjobb és legkövetendőbb példa. Ráadásul nem is ő az első és utolsó, aki így jár mostanság, ami egyre elszomorítóbb.

Az imént felsorolt potenciális példaképek láttán jogosan merül fel a kérdés, hogy egyáltalán létezik-e ma igazi példakép, vagy csak tényleg a valóságshow sztárokra kell felnézzen a gyerek?

Sajnos megállapíthatjuk, hogy ma nincsenek igazán társadalmilag elismert példák előttünk, így pedig ezt csak az egyén és a család szintjén alakíthatjuk ki – illetve ha az olvasás szeretetére neveljük gyerekünket, akkor talán a jó irodalom pótolhatja ezt a hiányt. Tehát a családon belül kell gondoskodni erről, és biztosítani kell azokat a normákat, értékrendet, amit követendőnek gondolunk. Mert még egy lázadó kamasz számára is példakép és követendő minta anyu és apu (és a tágabb család) élete – még akkor is, ha ebben az életkorban minden igyekezetükkel azon vannak, hogy ezt letagadják.

Már csak az a kérdés, mi történik akkor, amikor a gyerek nem találkozik otthon ezekkel az értékekkel?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top