Elkészítés és hozzávalók:
Linzertészta:
125 g liszt
1 tojás
30 g cukor
50 g vaj
Az alapanyagokat összeállítjuk és fóliába csomagolva 30 percre betesszük a hűtőbe, majd 26 cm-es kör nagyságúra kinyújtjuk és 200 fokon kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Piskótatészta:
6 tojás
6 kanál cukor (kb. 100 g)
1 vaníliás cukor
6 kanál liszt (kb. 120 g)
1 sütőpor
A tojásfehérjét jó keményre felverjük, a cukorral együtt hozzáadjuk a tojássárgáját, amivel tovább keverjük, majd óvatosan a lisztet és a sütőport is belekeverjük. Egy nagy tepsit (pl. gáztepsit) zsírpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, elsimítjuk, és kb. 15-20 percig 200 fokon sütjük.
Tortakrém:
2 dl tejszín
2 zacskó habfixáló
500 g mascarpone
12 dkg cukor, vagy ízlés szerint
2 vaníliás cukor
2 evőkanál tojáslikőr
2 evőkanál rum
kb. 250 g málna
csokidara vagy reszelt csoki
A tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral keményre felverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, a likőröket, és jól összekeverjük.
Rövid ideig hideg helyen tároljuk.
Mikor kihűlt a piskótalap és a linzer, akkor kettőbe vesszük a krémet, egyik fele a töltelék, a másik fele a tortabevonáshoz kell. Kicsivel több krém kellett nekem töltelékként.
A töltelék krémjébe az egy kicsit villával szétnyomkodott málnaszemeket lazán belekeverjük, rákenjük a tortalapra, majd megszórjuk egy kevés csokidarával.
Most egy centiméter segítségével kb. 5 cm-es csíkokat mérünk ki; úgy kell a csíkokat elosztani, hogy egyenletes méretű csíkokat kapjunk. Az első csíkot csiga formában feltekerjük, majd ráhelyezzük a linzer alap közepére. A többi csíkot szépen hozzáillesztve körbetekerjük, és így haladunk tovább, amíg az összes tortacsík el nem fogy. Mikor kész, akkor egy nagy tekercset kapunk végeredményként.
Így lesz hosszában csíkos a tortánk.
Majd a krém másik felével bevonjuk kívülről is a tortát és díszítjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!