Meleg helyzetben

2011. 06. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk nyáridőben rendre napirendre kerül a legideálisabb frissítő kérdése. Nagy dilemma ez, hiszen rengeteg kritériumnak meg kell felelnie annak az italnak, amit nem hivatalosan ugyan, de nyári kedvenccé nyilvánítunk. A legfontosabb szempont természetesen az, hogy gyorsan és hosszútávon oltsa a szomjat, vagyis hatékonyságot várunk tőle mindenekfelett. Majdnem ilyen fontos, hogy jó íze legyen, és persze az sem hátrány, ha nem teljesen szintetikus. A kényelmi szempontokról sem szabad megfeledkezni, hiszen nyári melegben különösen fontos, hogy gyorsan és zökkenőmentesen hozzájusson a szomjazó. Ilyen paraméterek mentén gondolkodva nem meglepő, hogy az utóbbi néhány évben mindig valami hideg teaféleség mellett tettük le a voksunkat és fogyasztottuk nagyipari mennyiségben.

Idén úgy tűnik, hogy a klasszikus, fekete tea alapú, citromos jeges tea lesz a befutó némi jégkockával fokozva az amúgy sem elhanyagolható hatást. Ez az italféleség az 1904-es St. Louis-i világkiállításon tűnt fel, mégpedig egy véletlen folytán. Egy Richard Belchynden nevű kereskedő ugyanis indiai teával üzletelt, és úgy vélte, a világkiállítás jó alkalmat jelent portékája népszerűsítésére. Ősi marketing módszerhez folyamodott hát, és a látogatóknak ingyen kínálta a gőzölgő italt. Nem is lett volna ezzel semmi baj, az időjárás faktort azonban nem vette számításba a tiszteletreméltó kereskedő: a nyári melegben ugyanis csekély érdeklődés mutatkozott a forró teára. Belchynden végső kétségbeesésében jeget öntött a teába, és frissítőként szolgálta fel. Olyannyira bejött az ötlet, hogy a jeges tea lett a világkiállítás egyik szenzációja (a másik egy egyiptomi hastáncosnő, de ez már egy másik kultúrtörténeti érdekesség).

Azóta persze rengeteg cég felfedezte az üzleti lehetőséget ebben a nagyszerű italban, és számos variációban megtalálható az üdítős pultokban. A hatalmas kínálat ellenére meggyőződésem, hogy a házi készítésű a legjobb minden szempontból, de a már említett kényelmi szempontok, amiket nevezhetnénk lustaságnak is, sokszor győzedelmeskednek, és késztermék kerül a házhoz. De mivel a kínálat hatalmas, sokszor nehéz a választás. Épp ezért begyűjtöttük az ABC-ben hozzáférhető fajtákat és lelkiismeretesen végigkóstoltuk.

Szentkirályi Jégtea

A jégtea viszonylag új fejleménynek tekinthető, ugyanis a leginkább ásványvizéről ismert cég tavaly nyáron dobta piacra italát, mely nem más, mint „szénsavmentes citrom üdítőital fekete tea kivonattal”. Mivel 2004-ben a Szentkirályi elnyerte a világ legjobb ásványvize címet, ráadásul a cég szörp- és üdítőital gyártással kezdte a pályafutását, komoly elvárásokkal kortyolok az aranybarna italba. Rosszul teszem, ugyanis így a csalódás is nagyobb. Jellegtelen ízű, erőtlen, túl édes és kifejezetten rosszul megkomponált itallal találkoznak ízlelőbimbóim, és nem győznek csodálkozni. Minden tiszteletem a Szentkirályié, de ezúttal sajnos azt kell mondanom, gyenge próbálkozás volt.

Érdemjegy: 2/3

Rauch Ice T

Ezúttal „Ice Tea citromos üdítőital fekete teából” kerül a poharamba. Muszáj mindig kitérnem ezekre a meghatározásokra, ugyanis kifejezetten szórakoztató volt azzal szembesülni, hogy a gyártók hányféle módon képesek definiálni ugyanazt az italt. Első élményem a kellemes, friss citrom íz, ami határozottan biztató. Hiába koncentrálok, a tea ízét nem sikerül felfedeznem benne, mindent elural a citrom. Nem igazán bánom, mert kifejezetten jól megkomponált aromáról van szó, ami hosszan elnyúlik és lassan cseng le, így sokáig megmarad a jóleső íz emléke.

Érdemjegy: 4/5

Nestea

 

A Nestlé terméke „szénsavmentes citromízű üdítőital teakivonattal”. Itt is a fantáziámra kell hagyatkoznom a tea íz vonatkozásában, de ezúttal a jól eltalált citrom aroma sem kárpótol. Erőtlen, tompa citrom ízt érzek, ami hirtelen abbamarad, és furcsa utóízt hagy maga után. Ez az utóíz nem kellemetlen, de mivel teljesen tea- és citromidegen és gyakorlatilag lehetetlen meghatározni, hogy mire is hasonlít, kifejezetten nyugtalanító a jelenléte.

Érdemjegy: 3

Lipton Ice Tea

A Lipton „citrom ízű szénsavmentes üdítőital”-t kreált. Markáns tea ízre számítok, hiszen mégiscsak a teájáról ismert a cég, így szégyenletes következetlenség lenne részükről, ha nem ezt állítanák a középpontba. Nem is csalódom, rögtön betámad a karakteres fekete tea, és nagyon jól teszi. Ehhez járul egyenrangú partnerként a citrom, így finoman kiegyensúlyozza a markáns tea ízt. Mesterien harmonikus a végeredmény: gazdag, karakteres aroma, de egészében mégis megmarad a könnyű üdítőital kategóriában. Nálam egyértelműen ez a befutó.

Érdemjegy: 5



Szerző

donna.hu



Scroll to Top