Már megint kupi van a gyerekszobában!

2008. 09. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amíg pici a gyerek, esténként hamar kosárba dobáljuk a csörgőket és a plüssállatokat, de ahogy cseperedik, egyre kisebb és több darabból álló játékok töltik meg a szobát. Ha nem szortíroztuk az apróságokat rendszeresen, hamarosan a kicsi számára is zavaró káosz keletkezik.

Amikor berendezzük a gyerekszobát, polcokat képzelünk el a játékok számára. A mesekönyvek és a nagyobb darabok rendezetten el is férnek rajta, de az apróbb kirakókat, építőket hasznosabb fiókos szekrényben tárolni. Igaz, hogy drágább egy fiókos komód, mint egy polcos szekrényke, de hatalmas előnye, hogy a gyerek nem tudja kiborítani, és a mütyüröket beledobálva, szortírozva, gyorsabban rendet varázsolhatunk, nem beszélve a portörlésről. Az ágy alatti hatalmas kihúzható fiókok is jól áttekinthetők, és a kicsi számára könnyen hozzáférhetőek a benne rejlő kincsek.

Fiók híján a gurulós fedeles dobozok is megteszik, amikbe „témakörönként” szétválogathatjuk a játékokat: autók, babaruhák, kreatív-rajzolós felszerelések, vegyes apróságok stb. Ezek is mehetnek az ágy alá, feltéve, ha vásárlás előtt lemérjük az ágylábak magasságát. A dobozoknak az az átkuk, hogy időnként a gyerek – főleg, ha keres valamit –, egyszerűen a földre önti teljes tartalmukat, no és ha van 4-5 nagy doboz a szobában, és éppen a legutolsóban van a keresett tárgy… el lehet képzelni.

Mamák rémálma a millió darabból álló puzzle-k, mini konyhai felszerelések, gyöngyfűző készletek. Sajnos ezeket rendszeresen – legalább hetente –, szortírozni kell. A hétközbeni gyors pakolások esetére nevezzünk ki egy „mindenes” dobozt, amibe az elkallódott részeket bedobáljuk. Így nem keveredik össze minden játék, és hétvégén, amikor valamivel több időnk van, csak ennek tartalmát kell különválogatnunk.

Az iskoláskorú gyerekek gondosan összeszedett kavics, gesztenye és buszjegy gyűjteménye is fejtörést okozhat. Legyen egy „kincses” ládikája, ahol jól megférnek egymás mellett az értékes kacatok. Élvezetes számukra, ha a kincseik között matathatnak. A beleegyezése nélkül ne dobjunk ki semmit, neki mást jelent egy gomb, vagy egy spárga darab, mint nekünk felnőtteknek.

A rendetlenség idegesítő látványa még erősebb, ha egyszerre mintás a fal, a szőnyeg és a függöny is. Persze legyen színes és vidám hangulatú a kisgyerek birodalma, de ne feledjük, a játékok gondoskodnak a mintákról és a kavalkádról.

Hálátlan feladat a gyerekek birodalmának rendben tartása, de ha nem tesszük, a kicsinek elmegy a kedve a játékaitól, újabbakért könyörög, mert nem látja át a dolgait. Vonjuk be a rendrakásba, szokja meg, hogy minden este, például fürdés előtt vele együtt elpakolunk. Eleinte játszani fog, amíg mi helyette is hajladozunk, de négy éves kora körül már elvárhatjuk tőle, hogy segítsen.

Kínos rendet azonban hiába követelünk, mert a játék esetleg másnap folytatódik, az építményt lerombolni nincs szívünk, és különben is: ez egy gyerekszoba… Amelyről minden anya tudja, hogy legfeljebb úgy lehetne mindig rendben tartani, ha kulcsra zárnánk, és nem engednénk be a gyereket.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top