Már megint pörkölt?!

2011. 05. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint Nagy-Britannia lakossága közel 7 tonna ételt dob ki a szemétbe. Ez a tétel háztartásonként havonta 3-5 ezer forintnak megfelelő összeget jelent, melyet egy kis odafigyeléssel akár meg is lehetne spórolni.

Bármennyire is imádjuk az ízesen elkészített, szaftos marhapörköltet, a nagyobb mennyiség elfogyasztása feladja a leckét. Kidobni persze vétek, így újra és újra az asztalra kerül, és amikor már harmadik napja eszi a család, bizony unalmassá válik. A kérdés jogos: akkor mit csináljunk vele? A hűtőben egyre szaporodó ételmaradékokat látva a felvetés engem is erősen foglalkoztat, így ismerőseimet hadrendbe állítva közösen vettük fel a harcot a „maradék katonák” ellen. Íme, néhány ötlet, amivel lelkes háziasszony társaim a segítségemre siettek.

Kata (32) fasírttallér receptje a húslevesben főtt zöldségmaradékaim jobblétre szenderülését akadályozták meg és bár a családom férfitagjai a fasírtot csakis húsból tudják elképzelni, ezután még ők is megnyalták mind a tíz ujjukat. Az elkészítési mód természetesen azonnal belekerült a titkos füzetembe, de nem kell megijedni, nem őrzöm hét lakat alatt: megosztom veletek is!

Kata-féle zöldséges fasírttallér

Hozzávalók: húslevesben puhára főtt zöldségek (mehet bele minden, még a hagyma is) liszt vagy gríz tojás kevés őrölt köménymag ételízesítő

Az elkészítés igen egyszerű, hiszen az összenyomkodott zöldségeket kell mindössze elvegyíteni a többi hozzávalóval. Mennyiségeket érthető okokból nem tudok írni, viszont azt mindenképpen fontos tudni, hogy ha liszt helyett grízzel készíted, akkor a masszát legalább fél órát hagyd állni, ugyanis megdagad. A zöldséges keverékből aztán nedves kézzel formázz apró kis tallérokat, melyeket egy kis zsemlemorzsában meghengergetve máris beledobhatsz a forró olajba. Készülj fel rá, mert a végeredmény isteni lesz!

Szilvi (28) barátnőm a száraz sütemények újrahasznosításának mestere, így nem lep meg az sem, hogy azonnal többféle recepttel is ellát, amit a két napja száradó piskótám megmentésére használhatok. Egyik ötlete, hogy még szárítsam egy kicsit tovább, majd morzsává változtatva használjam a sütőformák megszórásához, de az is kiválóan bevált már nála, hogy „házimüzli” formában tálalja újra reggeliként. Ugyanis a kopogósra szárított sütidarabokat, ha apróra vágott mogyoróval, dióval, mandulával és aszalt gyümölcsökkel elkeverjük, kiváló finomságot kapunk. A házi müzlit aztán vegyítsük ízlés szerint natúr vagy gyümölcsjoghurthoz, így igazi energialökettel indíthatjuk a napunkat!

De találékonyságomat bizonyítva én sem fosztalak meg benneteket attól, hogy közkinccsé tegyem kálváriámat a pörkölttel. Sokan tudják, hogy egy tál jóféle paprikás húseledelt, akár gulyáslevesként, akár hortobágyi palacsinta töltelékeként is felhasználhatunk, feltéve, ha nem esünk a saját csapdánkba. Velem ugyanis ez történt, amikor a marhapörköltből bolognai spagettit kívántam varázsolni. A csoda sikerült, de a darálási procedúra nehezen takarítható nyomokat hagyott maga után a konyhámban. Asztalterítőm foltja azóta is arra figyelmeztet, hogy ételt márpedig nem dobunk ki! Még akkor sem, ha annak újrahasznosítása bizony néha áldozatokkal jár…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top