Mécsesek ünnepi köntösben

2009. 12. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Egyszerű hozzávalókkal, viszonylag kevesebb anyagi ráfordítással is nagyszerűt alkothatunk, ráadásul mindent egységes stílusban.

Íme néhány ötlet, hogyan varázsoljuk még ragyogóbbá az ünnepet!

Hozzávalók:

1 kg liszt 1 kg só kb. 7 dl víz

konyhai eszközök (keverőtál, sodrófa, tepsi, sütőpapír) süteményszaggató formák néhány teamécses ezüst és arany színű festék (spray) fehér színű lakkfilc ezüst és arany színű fonal vagy keskeny szaténszalag, tű

TIPP

Amikor teamécsest vásárolunk, olyat válasszunk, amelyiknek le lehet venni az alumínium burkolatát. Erre külön szükségünk lesz, hogy a mécsesek pontosan illeszkedjenek a tartójukba.

A mécsestartóhoz legjobb a csillagforma, mert ez illik az ünnephez. A karácsonyfadíszekhez bármilyen forma használható (fenyő, angyal, hóember, szív, állatfigurák).

Elkészítése

A lisztet és a sót vízzel összedolgozzuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A vizet apránként tegyük hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza. Levegőtől elzárva rövid ideig pihentetjük.

Ezalatt előkészítjük a sodrófát és a formákat. A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A karácsonyfadísznek szánt darabokat tűvel óvatosan átszúrjuk. A lyukat kissé ki kell tágítani, mert a tészta száradáskor összemehet.

TIPP

Amikor a formákat szaggatjuk, igyekezzünk gyorsan dolgozni vagy egyszerre csak kis mennyiségű tésztát formázzunk. A tészta nagyon gyorsan szárad! Többször gyúrjuk át. Ha túl száraznak érezzük, tegyünk még hozzá egy kis vizet.

Előkészítjük a teamécseseket és a belsejét kivesszük.

Egy mécsestartóhoz két csillagformát készítsünk. Az egyik csillag közepét az üres mécsestartó segítségével kivágjuk (az alumínium forma kiválóan használható szaggatónak, de vigyázzunk, mert könnyen eldeformálódhat), majd a lyukas csillagot a másik tetejére tesszük kissé elforgatva. Nagyon óvatosan rá is nyomhatjuk. A mécsestartót pedig beletesszük a csillagba (természetesen üresen!). Így száradás után is belefér majd a mécses.

Meg kell várnunk, míg a díszeink kiszáradnak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top