Megbocsássunk vagy ne?

2010. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A párod felbosszantott. Vajon meg kellene bocsátanod neki? Csak kapcsold be a tévét és nézz meg egy napközben leadott show műsort. Nagy valószínűséggel fogsz olyan sztorit látni, melyben valaki megcsalt valakit. Természetesen a tévében kiszínezik, felturbózzák egy kicsit a történetet a nézettség kedvéért, ám az igaz, hogy a való életben is sajnos megvannak minden kapcsolatnak a hullámvölgyei. A helyreállítás folyamatának elengedhetetlen része a megbocsátás, ám ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenféle viselkedést el kell tűrnöd – állítja egy neves kanadai pszichoterapeuta.

Mielőtt még teljesen elkeserítenélek, nézzük meg a következő 5 forgatókönyvet; ezek a szituációk segíthetnek eldönteni a reakcióidat a partnered rossz cselekedeteire.

1. Zavarba hozott téged Karácsonyi vacsora a famíliával, amelyen régi családi hagyomány szerint mindenki mond egy pillanatot az évből, ami emlékezetes. Amikor a feleségre kerül a sor, ő leblokkol és nem jutott eszébe semmi. Erre a férj nekiugrik és a következőt mondja: „Mindig tudsz mit mondani, na mégis mi volt a fontos idén, most miért nem jut semmi az eszedbe?” A feleség ideges, zavarba jön és feláll az asztaltól. Később közli, hogy nem szereti, ha kényszerből kell valamit mondania.

Fontos, hogy kinyilvánítsd, hogy mi bánt és milyen viselkedést tolerálsz. Ha még az elején tisztázol néhány szabályt, az segít a korlátokat megalapozni és elkerülni a félreértéseket.

Összegzés: Ez még megbocsátható. Az efféle kis összezördülések viszonylag gyakoriak a kapcsolatokban, és valószínűleg egy korábbi vita miatt csordultak túl az érzelmek. A legjobb, amit a felek tehetnek, hogy megbeszélik a történteket, tisztázzák, hogy a feleségnek kínos volt az eset. 2. Elfelejtett egy fontos dátumot

Képzeld el a következő szituációt: párod elfelejtette az évfordulótokat. Ha tudod, hogy igazából ez nem jellemző rá, csak most épp egy stresszes időszakon megy keresztül, az más, akkor ne hibáztasd. Főleg, ha ez csak egyszer fordult elő, vagy ha még a kapcsolat elején vagytok. Elhamarkodott dolog azt feltételezni róla, hogy nem törődik veled. A hónapforduló lehet eszébe se jutott, vagy meglehet, hogy feledékeny típus, de ezt még nem is tudhatod, ha a kapcsolat friss. Az még nem nagy baj, ha egyszer tett valami rosszat, de ez a fajta viselkedés egyébként nem jellemző rá a kapcsolaton belül más dolgokra.

Más szóval, ha ez egy egyszeri eset volt, nem számít. Viszont ha egész este váratott magára az étteremben és ez egy volt a sok hasonló eset közül, akkor lehet, hogy érdemes foglalkozni a problémával.

Összegzés: Megbocsátható a dolog, de az összképet kell nézni. Sorozatban elfelejti a párod a jeles napokat vagy csak egyszeri eset volt? Ha tudod, hogy feledékeny, ne vedd magadra. Készülj előre; hints el egy kis információt a dátum közeledtével, célozgass rá, vagy küldj egy emlékeztető e-mailt. Senki sem tökéletes, mindketten hálásak lesztek majd az emlékeztetőnek.

3. Hazudott neked Valld be, van olyan, hogy kérdeztél tőle valamit, de te sem akartad igazán az igazságot hallani, mint például, hogy híztál-e pár kilót mostanság (mikor te is nagyon jól tudod, hogy nem férsz bele a farmerodba). Mindenképp meg kell különböztetnünk a kegyes hazugságokat a komolyabbaktól. Az őszinteség az alapja egy jó kapcsolatnak, ám néha el kell titkolnunk az igazságot, hogy megmentsük a kapcsolatot.

Ha úgy érzed, párod becsapott, vagy épp rajtakaptad egy hazugságon, emeld fel a hangod! Minél őszintébb és nyíltabb vagy, annál könnyebb megbirkózni ezzel a problémával sok tekintetben.

Összegzés: Az ügy kimenetele a hazugság mértékétől függ. Egy kis füllentés megbocsátható, de egy komoly hazugságnál el kell gondolkodni a kapcsolat értelmén, vagy esetleg a párterápián.

4. Megcsalt (vagy ezzel vádol) A hűtlenség a végső árulás, de az örökös féltékenység lelki terrorja ugyanolyan fájdalmas tud lenni, mint egy megcsalás. Mindkettő egy már meglévő probléma tünete. Ha egy pár elkötelezett, és akar foglalkozni a problémával, akkor egy múltbéli megcsalás után is érdemes folytatni a kapcsolatot. De még ha együtt is maradnak, a helyreállítás időigényes. A szexszel pedig az a probléma, hogy nincs visszaút, nem biztos, hogy a pár valaha is kiheveri a hűtlenséget.

Összegzés: Erre az árulásra nincs kész válaszunk. Attól is függ a dolog, hogy milyen megcsalásról beszélünk; pusztán érzelmi válságról, fantáziálásról van szó vagy szex is történt. Nyílj meg valakinek, akiben megbízol, például egy jó barátnak vagy egy terapeutának, aki esetleg át tud segíteni ezen a nehéz időszakon. Amennyiben ez még a kapcsolat elején történik, valószínűleg az a legjobb, ha véget vetsz neki, viszont ha már régóta együtt vagytok, lehet, hogy ki kellene találni, hogyan tegyétek egy működő kapcsolattá a tiéteket. Ha úgy döntötök, hogy megmentitek, igazán elkötelezettnek kell lennetek.

5. Nem jön ki jól a családoddal/ barátaiddal Kezdetben idegtépő lehet, ha hazaviszed a legújabb udvarlódat, és a köszöntése nem éppen megfelelő. Ha a családod vagy a barátaid nem csípik a párodat, lehet, hogy ez egy figyelmeztető jel, hisz ne feledd, ők a te érdekedet nézik, és a legjobbat akarják neked. Ők objektívebbek, mint te. A családod nem hagyja azonnal figyelmen kívül a veled szemben tanúsított rossz modort.

Ez persze nem azt jelenti, hogy rögtön szakítanod kell a pároddal, ha nem kedveli őt a környezeted. Vannak példák arra is, mikor a szülők személyes okokból kifolyólag nem akarják elfogadni a partnered. (…sőt olyan is van, hogy a szülő a hibás és nem a párod, vagy egyszerűen félreismerik az udvarlód.)

Összegzés: megbocsátható, de vigyázz! Nem mindig könnyű az új pasinak jól kijönni a haverokkal vagy a családoddal. De azért figyelj oda az észrevételeikre, mert néha bizony igazuk van. Az már rajtad múlik, hogy egyetértesz-e velük.  Ha együtt akartok maradni a pároddal, akkor légy nyitott. A titkos kapcsolatok pedig túlságosan is idegfeszítők mindkét félnek. Az ilyen szituációk gyakran végződnek szakítással, mert felemészti a feleket a titkolózás. Csak légy őszinte, valamint légy nyitott a családod és a barátaid véleményére, de menj a saját megérzésed után. Elvégre, ez a te kapcsolatod, a te életed.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top