Termesszünk fűszernövényeket a lurkókkal!

2010. 06. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hogyan ültess fűszernövényt a gyerekeddel: Termeszthetsz magból, vagy vehetsz kis dísznövényt is. Próbáljuk ki mindkettőt. Igazán izgalmas figyelni, ahogy egy magból növény lesz, de ha átültetik, nem biztos, hogy túléli.

Tipp: Néha érdemes gyorsan kicserélni egy már haldokló növényt egy erős palántára, míg a gyerekek nem figyelnek.

Legyen szerves a kertünk – műtrágyától, mindenféle spraytől és vegyszerektől mentes –hagyjuk, hogy a gyerekek felkapjanak és rágcsáljanak egy-egy növényt, míg kint játszanak. A menta például - enyhén édes ízével - a legjobb rágcsálnivaló menet közben.

Gyerekbarát fűszernövények:

Bazsalikom Annyi bazsalikomot ültess, amennyi helyed van a kertben erre. Nyáron használd friss salátához, az évszak végén pedig az egész család pestót ehet. Mindenki részt vehet a növény szüretelésében. A betakarított bazsalikomból pedig finom szószt készítünk, mely lefagyasztva egész ősszel eláll.  A bazsalikomgyűjtő napokon érdemes friss tésztát főzni szósszal.

Kertész megjegyzése: a Fusarium oxysporum egyfajta kezelhetetlen gombás megbetegedés, ami a bazsalikom magot támadhatja meg. Keress olyan magokat, melyek garantáltan nem tartalmaznak fusarium-penészgombát.

Snidling

A kellemesen hagymás, de nem túl csípős snidling az egyik legkönnyebben termeszthető növény. Ablakpárkányon és kertben egyaránt növeszthető, és nagyon gyors növekedésű, ami miatt a gyerekek különösen kedvelik.

Kertész megjegyzése: Ültess snidlinget egy állandó helyre, és meglátod, a gyerekeid évről évre visszatérnek a kertnek ebbe a zugába!

Kakukkfű A kakukkfű örökzöld, strapabíró, gyors növésű fűszernövény. Már tavasz elején tele van a kert az illatos növénnyel. Ráadásul remekül illik a sültekhez és a franciás jellegű ételekhez.

Kertész megjegyzése: az évelő kúszó kakukkfű tökéletes a peremterületekre, sziklákra vagy ösvényekre.

Menta A szívós menta még a kavicsos kocsifeljárónknál is kinőtt. Készíts belőle frissítő nyári italt, díszes desszertet, de mindig tarts otthon valamennyit, hisz ha egyszer próbáltad, ezentúl mindig vágyni fogsz rá. Ugyanez igaz a citromfűre.

Kertész megjegyzése: A menta bárhol, bárkinek megnő. Tökéletes ablakpárkányra, virágosládába.

Oregano Az oregano is egy igen gyorsan terjeszkedő növény. Elsősorban csodálatos illata és virága miatt ültesd. Egy már kifinomult érzékekkel rendelkező gyermek élvezni fogja a nyers oregano kesernyés ízét, de a finoman összeaprított bazsalikom, kakukkfű és oregano kombinációja a lehető legcsodásabb fűszeregyveleg, melyet mind levesekhez, mind pörköltekhez előszeretettel használok, és a gyerekeim imádják. Kertész megjegyzése: a Bristol Cross oregano fantasztikus gömb formában nő, tedd egy függőkosárba.

További javaslatok a gyermeked gyógynövényes kertjéhez: - Kapor – a gyerekek nyersen is eszik, nagyszerű mártásokhoz. - Tárkony – egyes gyerekek szerint az édesgyökérre hasonlít az íze. Halhoz tökéletes. - Zsálya – nyersen nem túl jó, de megpirítva tésztához kiváló különféle szósszal. - Petrezselyem – mindenhez jó. A tinédzserkori rossz lehelet ellen is használható. - Rozmaring – Nyersen a zsályához hasonlóan túl intenzív az íze, de ha hőhatás éri, rendkívül gazdag ízélményt kölcsönöz. Húsokhoz ajánlott. - Koriander – különleges fűszer, de a tévhit ellenére nem csak távolkeleti életekhez ajánlott! - Csombor -  (vagy borsfű, borsikafű) sajátos íze van: a bors helyettesítésére alkalmas. Mértékkel használd, míg meg nem kedvelik a csemetéid.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top