Meghalt a legendás kenyai poligámista

2010. 10. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A helyi média jelentése szerint vasárnap rövid betegség után, kilencvenhárom éves korában meghalt Ancentus „Veszély” Akuku, aki azért kapta becenevét, mert különös tehetsége volt ahhoz, hogy elcsavarja a nők fejét.

A családja olyan népes, hogy templomot és két iskolát épített nekik Kisumu városban. Ő is beismerte, hogy nem tudja nyomon követni kiterjedt családjának tagjait, bár minden gyerekének saját maga adott nevet. Rendkívüli életét csak hihetetlen számok sorozatával lehet jól leírni: első házasságát 1939-ben, az utolsót 1992-ben kötötte, 30 alkalommal vált el, 12 nejét élte túl. Legidősebb fia, a család szóvivője, Dr. Tom Akuku százhúsz dokumentált testvéréről tud, de szerinte többen vannak, az unokák számát valahol 1800 fölé teszi.

Egyik fia elmondása szerint otthon ájult el a magas vérnyomása miatt, és a helyi kórházban nyilvánították halottnak. A saját bevallása szerint hosszú életét és életszeretetét a hagyományos ételeknek és a sok zöldségnek köszönhette.

A többnejűség szokásos volt az ő idejében a nyugat-afrikai országban, ám Akuku generációja után lassan kihalt ez a gyakorlat. A nők nagyobb egyenlőségre tettek szert az országban, és legtöbbjük azt mondja, nem is menne hozzá többnejű férfihoz. A fiatal kenyaiak, bár tisztelettel beszélnek a férfiról, akinek több mint száz felesége volt, azt is belátják, hogy a mai világban lehetetlen volna ezt az életmódot folytatni. A mi társadalmunk és a között, amelybe ő szocializálódott, olyan nagy a távolság, hogy nincs jogunk ítélkezni fölötte, ha egyáltalán akarunk. Egy viszont bizonyos: az ő sírját lesz, aki gondozza.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top