Méhek, dongók, darazsak

2009. 10. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A méhek hasznosak, mézet gyűjtenek számunkra, lépsejtjeikben gyógyító erő rejlik, nélkülük nem lehetne gazdag gyümölcsszüret. Ezzel együtt sajnos veszélyesek is. Kevésbé veszélyes, de ugyanolyan kellemetlen a darazsak és lódarazsak csípése is. Ezeknek a rovarok most élnek igazán. A szúnyogok sem tűntek még el, bár már nem játszanak nagy szerepet. Meg kellene tanulnunk bánni velük.

A méhcsípés.

A méhek fullánkjukban mérget tartanak, ami az arra allergiásoknak akár halálos is lehet. Ez a veszély egyre nagyobb lesz, mert az allergiára hajlamos emberek száma egyre nő. Amíg egy „normális” embernek kb. 50 csípésre van szüksége ahhoz, hogy komoly veszélybe kerüljön, addig az allergiásnak elég egyetlen egy is – és jöhet a mentőorvos, mégpedig minél gyorsabban.

Sokan reagálnak a rovarméregre allergikusan, de csak kevesen tudják ezt magukról. Németországi felmérések szerint a mentők évente majd 3500 esetben kell méhcsípés miatt kimenniük, legalább 50 ember hal meg a csípések következtében. A nem ismertté váló esetek száma ennél jóval nagyobb lehet.

Különösen kellemetlen tud lenni, hogy a csípések allergikus hatásai nem mindig az első csípés után lépnek fel – megtörténhet a nyolcadik vagy a tizedik eset után is.

Hogyan ismerhetjük fel a méhméreg okozta allergiát?

Ha a csípés után az érintett testrész felduzzad, ez még nem jelent allergiát. A következő tünetek jelentenek allergiát:

Gyors, spontán szívdobogás Viszkető érzés, a bőr kipirosodása, amely az egész testre kiterjedhet Légszomj, fulladásérzet Szédülés Általános rosszullét Bélbántalmak Duzzanatok a torok és az orr nyálkahártyáin Nehéz nyelés, beszédnehézségek.

Allergia esetén a test elsősorban olyan helyeken reagál, amelyeket a csípés nem is érintett (szív, tüdő, belek, garatüreg, légutak).

A darazsak és lódarazsak csípése hasonló a méhcsípéshez, bár a méreg koncentrációja nyilvánvalóan alacsonyabb. Egy alapvető különbség van: a méhek fullánkján horgok vannak, tehát a méh a szúrás után nem tudja kihúzni. A méh számára mindig halált jelent, ha csíp. A csípésnél a méh hátrahagy egy illatanyagot, ami a többi méh számára jelzi, hogy ellenséggel állnak szemben, támadják meg. A méhcsípést nagyon gyorsan le kell vízzel mosni, különben fennáll a további csípések veszélye.

Mi tehát az azonnali teendő rovarcsípés esetén?

A szúrás helyét le kell mosni, és le kell hűteni. A pés helyét dörzsöljük be citrommal, vagy ennek híján akár hagymával, ez fertőtlenít és gyulladáscsökkentő hatású. Az ajkat, szájat vagy akár a torkot ért csípések különösen veszélyesek, mert a megszúrt testrész azonnal megduzzad. Ha lehet, rögtön szopogassunk jégkockát, tegyünk hideg kendőt a nyakunkra, és hívjunk orvosi segítséget.

Méhcsípés esetén ne próbáljuk a beszakadt fullánkot kihúzni, a horgok miatt legtöbbször beszakad, és a seb begyullad. Próbáljuk inkább kikaparni.

Igen gyakran lépnek fel a rovarcsípés után keringési problémák. Tartsuk a fejet mélyen, a lábakat magasan. Ha sokkreakció lép fel – légszomj, sebes szívverés -, hívjuk a mentőket.

Így védekezzünk rovarcsípés ellen:

Hordjunk hosszúnadrágot és hosszú ujjú inget. Az átható illatokat – parfüm, izzadság – kerüljük. Mellőzzük a hirtelen védekező mozdulatokat a méhek és darazsak ellen, agresszívek lesznek tőle. Mielőtt útra kelünk, vizsgáljuk át az autó belső terét. Ha rovar van benn, húzzuk le az összes ablakot, állítsuk a ventillátort és (ha van) a klímaberendezést a legmagasabb fokozatra. Ablakainkra szereljünk rovarhálót. Ne járjunk mezítláb a fűben – mert könnyen megcsípheti lábunkat egy darázs! Ha rajzanak a méhek, ne álljunk a repülési irányba. Tartsuk csukva a szeméttárolókat. Soha se igyunk átlátszatlan anyagból készült nyitott üvegből, palackból. Először nézzünk bele! Ha a szabadban eszünk, ne hagyjunk maradékokat az asztalon, ezek menthetetlenül odavonzzák a rovarokat. Illatban szegény dezodorokat, napvédő szereket használjunk! A csípéseket ne vakarjuk el!

Ha allergiások vagyunk, mindig tartsunk magunknál szükség esetére a következő szereket: Adrenalint inhaláláshoz Kortizon készítményt Gyors hatású antihisztaminikumot. Az antihisztaminikumot és a kortizon készítményt a csípés után azonnal vegyük be.

Azt mondták elődeink: három darázscsípés megöl egy embert, hét egy lovat. Ez természetesen ostobaság, minden tudományos alapot nélkülöz. A rovarcsípés lehet ugyan halálosan veszélyes, de csak az arra allergiások számára.

Legfőbb ideje, hogy józanul vizsgáljuk ezt a témát. A szúró rovarok, még a darazsak is hasznos élőlények, melyeknek megvan a szerepük a természetben. Alapvetően hibás kémiai szerekkel pusztítani őket. Aki a szabályokat betartja, jól ki tud jönni velük.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top