Menopauza: a hőhullámok segítenek megelőzni a szívrohamot

2011. 03. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Emlékszem rá, mikor édesanyám változó korba lépett, az összes tünet közül, mely ennek az időszaknak a velejárója, a hőhullámokat tűrte legkevésbé. Mindig kérdezgette, hogy vajon mire jó az, hogy az emberről csorog a víz és majd meggyullad. Egy új tanulmány végre választ is adott a kérdésre: a hőhullámok csökkentik a stroke és a szívroham kockázatát.

Bizony, a jelek szerint nem csak kellemetlen apróságról van szó. Az orvosok egyre többször dilemmáznak azon, hogy vajon kompenzálják-e a menopauza tüneteit vagy engedjék, hogy a test magától menjen át ezen a folyamaton. A változókor azonban az elmúlt évek szépségközpontú gondolkodása és ifjúságbálványozása miatt sok nő számára szégyellnivaló dolog lett. Úgy érzik, a változókorba lépéssel a női mivoltuktól fosztják meg őket, pedig ez nem így van.

A hölgyek persze mindent megtesznek, hogy tompítsák a változókorral járó kellemetlen tüneteket. A legújabb kutatások szerint azonban a hormonok, melyeket a hőhullámok és a többi kellemetlen tünetre alkalmaznak, inkább ártanak, mint használnak.

Az új tanulmányhoz több mint 60.000 nőt vizsgáltak meg 50 és 79 éves kor között. A nőket majdnem 10 éven át tanulmányozták és arra jutottak, hogy azok a hölgyek, akiknél a legerősebbek voltak a menopauzás tünetek, 11%-kal kevesebb eséllyel szenvedtek stroke-ot és 8%-kal kisebb eséllyel haltak meg szívelégtelenség miatt, mint azok a nők, akiknek enyhébb lefolyású volt a menopauza vagy akiknél gyógyszerekkel enyhítettek a tüneteken. Dr. Emily Szmuilowicz, a vizsgálat egyik vezetője, aki endokrinológus a Northwestern Egyetemen elmondta, hogy korábban a hőhullámokról és az éjszakai izzadásról azt gondolták, hogy felelős a szívproblémákért és a magas vérnyomásért, de az új felfedezések fényében úgy tűnik, tévedtek.

 

„Nem csak a tévedésünkre jöttünk rá, de rengeteg új információt is szereztünk. Rájöttünk például, hogy azoknál a nőknél, akiknél már a menopauza elején jelentkeznek az olyan tünetek, mint a hőhullámok, azok még kevésbé hajlamosak szívelégtelenségre vagy stroke-ra.” – értékelte eredményeit Dr. Szmuilowicz.

A jelek szerint a hőhullámok segítenek, mert a vérerek kitágulnak, hogy igazodjanak a megváltozott hormonszinthez. Így kevésbé lesz megfigyelhető náluk az érelmeszesedés vagy a plakkok keletkezése az érfalakon, hiszen a kitágult erekben könnyebben áramlik a vér.

Persze a kutatásnak még nincs vége és még számos eredmény csak részleges, de már így is körvonalazódni látszik, hogy a menopauzás tünetek kezelései a közeljövőben megváltozhatnak. Remélhetőleg ezzel együtt a nőkben is csökken az a szégyenérzet, mely napjainkban a menopauza elmaradhatatlan kísérőjelensége lett.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top